Logo skatenl.nl
Ingmar Kuper & Eric Korver
Ingmar Kuper & Eric Korver ((Foto: ))

Voorwoord SkateNL Marathonspecial 2019: Stap

De kop is eraf. Het is een cliché, maar het klopt wel. Het marathonseizoen is losgebarsten, traditioneel in Amsterdam. Niet traditioneel was dat het gewoon de hele avond droog is gebleven, maar daar zal niemand om hebben getreurd. Amsterdam is geweldig, maar toch nog net even leuker als je niet in de stromende regen staat.

Op de Jaap Edenbaan ging wel rond dat er nu door de gemeente Amsterdam serieus wordt gekeken naar de mogelijkheden de baan te overkappen. Ondanks regen, wind en blaadjes zou dat het domste zijn dat Amsterdam kan doen. De Jaap Edenbaan is niet alleen uniek, maar neemt ook een unieke positie in als enige open baan van Nederland. De open lucht, de wind in je haren; dat maakt de Jaap Edenbaan in het huidige tijdbeeld zo bijzonder. Laten we hopen dat dit nog jaren zo blijft.

De marathonschaatsers openden in ieder geval dit jaar nog gewoon op buitenijs, en net als andere jaren was dat een wedstrijd waar reikhalzend naar werd uitgekeken. Die nieuwsgierigheid geldt dan doorgaans de eigen vorm, maar ook die van de concurrentie. De eerste wedstrijd is altijd een mooie indicatie van de eventueel veranderde verhoudingen in het peloton.

Schaatsers zelf roepen meestal in de aanloop naar het seizoen dat ze 'een stap' hebben gemaakt. In die eerste weken van het seizoen moet dan blijken of dat gevoel kan worden gekoppeld aan resultaat. Want het is precies zoals Erik Jan Kooiman verderop in dit nummer zegt: 'In de zomer is iedere schaatser wereldkampioen'.

Of de schaatsers daadwerkelijk die stap hebben gezet, gaan we merken. Minstens zo interessant is het te zien of het marathonschaatsen zelf ook een stap heeft gemaakt. Stilstand is achteruitgang, en dat is iets dat deze sport niet kan gebruiken. Marathonschaatsen staat al enigszins onder druk en dan is elke positieve impuls een welkome.

Disciplinemanager Willem Hut lijkt daar wel van doordrongen. Hij experimenteerde de afgelopen jaren al met wat nieuwe formats. Succesvol of niet, er gebeurde in ieder geval wel wat. In Amsterdam werd een start gemaakt met de nieuwe beloftencompetitie voor dames.

Daarmee is een lang slepend probleem opgelost. Het damespeloton in de Topdivisie barstte uit z'n voegen. Te veel rijdsters van te verschillend niveau zorgden bovendien voor onveilige situaties. Een jaar eerder gleed in Amsterdam nog een half peloton de borden in. Nu kregen de toeschouwers twéé dameswedstrijden voorgeschoteld, die ook nog allebei het aanzien waard waren.

Dat is 'een stap maken'.

Veel leesplezier met deze Marathon Special.

Eric Korver Ingmar Kuper

Meer berichten