Logo skatenl.nl
Foto TimsImaging

Michel Mulder zet punt achter langebaanloopbaan

Michel Mulder stopt als langebaanschaatser. De sprinter (33) van Schaatsteam Reggeborgh blijft wel trainen met de ploeg tot het einde van dit seizoen, maar zal niet langer deelnemen aan wedstrijden. De beslissing was niet makkelijk. ,,Het liefste was ik tot mijn vijftigste doorgegaan met schaatsen, maar dat is geen realiteit. Ik merk dat het echte vuur om de beste te zijn er niet meer is en dat ik te ver van het niveau afzit waarop ik altijd op gepresteerd heb."

Na de 500 meter op de NK afstanden onlangs in Thialf, waar Mulder negende werd, wist de Zwollenaar genoeg. Hij meldde zich af voor de 1000 meter en besloot er een punt achter te zetten. Het was mooi geweest. ,,Natuurlijk had ik er wel eens eerder over nagedacht en nu ik me niet gekwalificeerd had, wist ik dat dit het moment was." Terwijl Mulder goed getraind uit de zomer kwam en een week eerder nog een 34'er reed, merkte hij ook dat het in wedstrijden steeds moeizamer ging.
Hij maakt het seizoen wel gewoon af met de Reggeborgh schaatsploeg. ,,Waar ik kan, zal ik de ploeg natuurlijk ondersteunen." De komende maanden gaat hij verder benutten om na te denken over zijn toekomst. ,,Ik heb de ambitie om trainer te worden en ga de cursus ook volgen, maar hoe dat verder gaat weet ik nu nog niet."
Carrière
De carrière van Michel Mulder kent meerdere hoogtepunten. Allereerst is dat het olympisch goud op de 500 meter tijdens de Winterspelen in Sotsji in 2014. De eerste en enige keer dat een Nederlander dat presteerde. Daarnaast werd hij twee jaar op rij (2013 en 2014) tot wereldkampioen sprint gekroond. Ook op inline-skates lukte het Mulder de wereldtitel te halen. In 2012 haalde hij goud op de 500 meter in het Italiaanse San Benedetto del Tronto. Een ander memorabel moment is het baanrecord op de 500 meter in Thialf dat nog altijd staat. In 2013 klokte Michel Mulder een tijd van 34,31 in wat hij als zijn 'ultieme race' beschouwt.

Meer berichten