Logo skatenl.nl
Jos Niesten heeft de erepenning van de gemeente Heemskerk ontvangen van burgemeester Mieke Baltus.
Jos Niesten heeft de erepenning van de gemeente Heemskerk ontvangen van burgemeester Mieke Baltus.

Oud-marathontopper Jos Niesten ereburger van Heemskerk

Jos Niesten is deze week benoemd tot ereburger van de gemeente Heemskerk, het dorp waar hij al zijn hele leven woont en werkt. Jos Niesten was met name in de jaren tachtig één van de beste marathonschaatsers van het land. Niesten werd derde in de Elfstedentocht van 1985.

De benoeming van Jos Niesten (74 inmiddels) tot ereburger is een zeldzaam feit. De laatste keer dat Heemskerk iemand die titel verleende, is alweer negentien jaar geleden. Niettemin werd besloten Niesten die eer te gunnen vanwege zijn langdurige representatie van Heemskerk in regionale, nationale en internationale media.

Jos Niesten – steevast met een traditionele schaatsmuts van sponsor Deurwaarder op het hoofd – was een icoon van het marathonschaatsen. Hij won onder andere de Driedaagse van Ankeveen en twee keer de Rottemerentocht. Natuurijs was ook wel de favoriete ondergrond van Niesten, die daar liefst vijftien wedstrijden op zijn naam schreef. Op kunstijs won Jos Niesten tien wedstrijden. In 1988 werd hij Nederlands kampioen op kunstijs. Verder bracht hij in 1981 in Inzell het werelduurrecord op zijn naam.

Na zijn actieve loopbaan zette Jos Niesten zich nog veelvuldig in voor de schaatssport, en met name het marathonschaatsen. Hij was enkele jaren ploegleider bij Frisia, de ploeg van Dirk Scheringa. Daarnaast was hij enkele jaren voorzitter van de jury van de Dick van Gangelen Trofee en was hij nauw betrokken bij de marathons op Sylvan Lake in Canada. Daar streek in 2005 ook het complete marathonpeloton neer, met Rob van Meggelen als winnaar van de Alternatieve die daar werd gereden. Verder is Niesten dit jaar al vijftig jaar bestuurslid van de Heemskerkse ijsclub Kees Jongert.

Meer berichten