Logo skatenl.nl
Thijs de Vries tussen zijn troeven Jolanda Langeland (links) en Foske Tamar van der Wal.
Thijs de Vries tussen zijn troeven Jolanda Langeland (links) en Foske Tamar van der Wal. ((Foto: Neeke Wassenbergh))

Marathonman en ploegleider Thijs de Vries overleden

In het Friese Kollum is op 9 april Thijs de Vries overleden. De man die in de marathonwereld bekend was als oud-marathonschaatser én als succesvol ploegleider mocht slechts 56 jaar worden.

Thijs de Vries, of Ties zoals hij bij velen zelfs bekender was, is misschien niet direct een naam die bij heel veel mensen een belletje doet rinkelen. En precies dat was Thijs de Vries ten voeten uit. De Fries was liever de man op de achtergrond, de stille kracht die mogelijk maakte dat anderen konden excelleren.

Behalve die ene keer waarop hij als marathonschaatser zelfs succesvol was. Het was 1991, een winteravond in januari, kort na de jaarwisseling. Op de Amsterdamse Jaap Edenbaan beleefde Thijs de Vries zijn finest hour als marathonrijder. Hij won de wedstrijd in de KNSB Cup die die avond werd verreden. Het bleek achteraf zijn enige overwinning op het hoogste niveau.

Veel vaker mocht hij juichen als ploegleider. Thijs de Vries ontpopte zich vele jaren later als de verbindende factor in het team van Van der Wiel en daarna Okkinga Communicatie. Hij raakte de juiste snaar bij Foske Tamar van der Wal en liet de kleine Groningse harder rijden dan ze ooit had gedaan.

Zo werd Van der Wal in het seizoen 201-2011 onder leiding van Thijs de Vries Nederlands kampioen op het natuurijs van de Belterwiede. Het was één van de vele prijzen die ze samen pakten, want vooral in de vier jaar waarin ze daarna samenwerkten bij Okkinga won Foske Tamar van der Wal zo’n beetje alles wat er te winnen viel, met verder ook rijdsters als Jolanda Langeland en Carien Kleibeuker in de ploeg. En Thijs de Vries? Die genoot vooral in stilte. Wanneer je hem vroeg naar zijn rol, wist je eigenlijk het antwoord al. Dan waren het toch vooral de meiden die het hadden gedaan. Thijs de Vries ten voeten uit. Sympathiek, aimabel en bescheiden.

Nadat hij de schaatssport verliet, was Thijs de Vries vooral bezig met zijn zoon Hartthijs, al jong een wielertalent. ,,Het is zo leuk om te zien, er zit echt iets in die jongen. Prachtig om samen op pad te zijn bij al die koersen’’, vertelde Ties eens. Hij zag zijn zoon koersen in het shirt van het Rabobank Development Team, zag hem Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften worden. Maar het verdere verloop van die mooie wielerloopbaan mag Thijs de Vries niet meemaken.

Hij was al geruime tijd ziek, en deze week kwam er te vroeg een einde aan zijn leven. Naast zijn zoon Hartthijs laat Thijs de Vries zijn vrouw Elina en dochter Anniek achter.

De uitvaart heeft in besloten kring plaats op 14 april in Kollum. Het is de bedoeling dat later, zodra dat weer mogelijk is, een herdenkingsdienst wordt gehouden.

Condoleren kan momenteel in ieder geval via de gedenkpagina voor Thijs de Vries: https://fennema-uitvaart.nl/gedenkpagina

Eric Korver

Meer berichten