Logo skatenl.nl
Lotte van Beek. (Foto Timsimaging)
Lotte van Beek. (Foto Timsimaging) ((Foto: ))

Talentenmachine van Gewest Fryslan draait op volle kracht

Het nieuwe schaatsseizoen is op 1 mei officieel gestart. Weliswaar gaat de start van dit seizoen gepaard met allerlei aanpassingen vanwege het corona-virus, maar alle talenten van het Gewest Fryslan zijn weer volop in training. Een seizoen met veel nieuwe gezichten, maar ook oude bekenden die in het verleden onder de vlag van Gewest Fryslan succesvolle waren. Wat in ieder geval duidelijk naar voren komt is het feit dat de in 2013 in gang gezette strategie om tot meer talenten te komen in 2020 tot volle wasdom is gekomen.

Maar liefst vijftien sporters stromen het komende seizoen door naar een merkenteam of een nationale selectie of KNSB-talentontwikkelingsprogramma. De meest bekende daarbij is misschien wel Femke Kok die haar volledige talentontwikkeling heeft doorgemaakt vanuit de nieuwe structuur en dit seizoen de kleuren van Team Reggeborgh gaat verdedigen. Maar ook rijders als Melissa Wijfje en Gijs Esders maken dit jaar de overstap vanuit het Gewest Fryslan naar een merkenteam. Vanuit de shorttrack maken Sven Roes en Koen Slootweg de overstap van het RTC Gewest Fryslan naar de nationale selectie van Jeroen Otter om daar te gaan trainen met toppers als Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt.

Het Gewest Fryslan levert zoals gezegd maar liefst vijftien sporters af op het absolute topniveau van talentontwikkeling en topsport. Een voor de schaatssport ongekend aantal. Voorzitter Jacob Reitsma van de topsportorganisatie van het Gewest Fryslan is dan ook erg blij met de uitkomst. ,,Vijftien talenten afleveren is het ultieme bewijs dat wij met onze manier van werken op de goede weg zijn. Alle onderdelen van onze talentontwikkeling presteren boven verwachting en sneller dan verwacht zijn wij in staat om duurzaam talenten af te leveren aan de top”, aldus de trotse voorzitter. ,,Niet alleen aan de bovenkant van de sportpiramide boeken we succes, ook onze talentherkenning en scouting draait op volle toeren. Jonge kinderen met talent naar de top brengen is eigenlijk ons hoofddoel. Mooi dat er nu na zeven jaar een stabiele stroom van Friese talenten is.''

De doorstroom van zoveel talent is een mix van expertise, faciliteiten en een gedegen structuur. Sinds met de nieuwe aanpak is begonnen wordt er binnen het Gewest Fryslan veel intensiever en op topsportniveau samengewerkt met sterke partners met veel expertise zoals bijvoorbeeld, Topsport Noord, de KNSB en Thialf. Deze samenwerking levert meer kennis en faciliteiten op die sporters helpen de stap naar de top te maken. Ook zorgt de multi-disciplinaire aanpak ervoor dat trainers van verschillende disciplines hun kennis beter met elkaar delen en talenten van verschillende disciplines vaker met elkaar trainen. Een methode die door de KNSB volledig wordt omarmt.

Ondanks de onzekerheden rondom het komende winterseizoen is iedereen weer volop in training voor de eerste wedstrijden in het pre-olympische seizoen. Dit seizoen is voor alle topschaatsers het prototype voor het echte olympische seizoen. De laatste kans om te kijken of een wijziging in het programma of team nog tot verbetering kan leiden. In het olympische seizoen wil iedere sporter zo veel mogelijk zekerheden inbouwen. Dus ook de keuze voor welke route met welk team je dat seizoen in gaat. De reden voor Lotte van Beek om terug te keren naar het team waar ze twee jaar geleden nog zo succesvol was en op éénhonderdste een bronzen plak miste op de Spelen. ,,Ik ga bij Henk Hospes weer proberen mijn oude niveau op te pakken. Toen ik drie jaar geleden bij hem kwam had ik ook een kwakkelperiode achter de rug en de uitkomst van de samenwerking toen smaakt nu naar meer.''

Meer berichten