Harink en Kamminga winnen Daikin NK Inlineskaten Marathon 2020 op Circuit Zandvoort

Algemeen
Manon en Jordy winnen het NK Inline op het circuit van Zandvoort
Manon en Jordy winnen het NK Inline op het circuit van Zandvoort (Foto: Glenn Wassenbergh)

Op het Circuit Zandvoort, waar de zon het uiteindelijk van de regen won, gingen de nationale titels bij de Daikin NK Inlineskaten Marathon vandaag naar Jordy Harink en Manon Kamminga. Het NK 100 meter Sprint, dat op hetzelfde circuit zou plaatsvinden, moest vanwege het natte weer helaas worden afgelast.

Heren
Jordy Harink, inlineskater van Team Royal A-ware, schreef de marathontitel voor de tweede keer op zijn naam. In 2018 won hij het NK in Arnhem, nu was hij de sterkste op het autocircuit in de duinen van Zandvoort. Hij sprong in de voorlaatste ronde samen met Ruben Ligtenberg, nog junior, weg uit een kopgroep.

Op het laatste rechte eind schudde Harink zijn medevluchter van zich af en kwam solo over de finish. De sprint om het brons werd gewonnen door Harinks teamgenoot Jorrit Bergsma. Ligtenberg, talent van Team Reggeborgh, kreeg niet alleen het zilver na deze gemengde koers, hij mocht zich tevens laten huldigen als Nederlands kampioen bij de junioren.

Dames
Manon Kamminga, die in de vorm van haar leven lijkt te verkeren, was de grote favoriet bij de Daikin NK Marathon voor de dames. Op het zware parkoers maakte de rijdster van Team A6.nl, die haar titel verdedigde, die verwachtingen helemaal waar.

Uiteindelijk bleef de Friezin over in een kopgroep van vijf vrouwen, samen met ploeggenote Beau Wagemaker, Elsemieke van Maaren, Gerline Crediet en Fleur Veen. De eindsprint won Kamminga afgetekend. Zij greep daarmee haar vierde marathontitel bij het inlineskaten. Het zilver was voor Wagemaker, Van Maaren werd derde. Lotte Veenstra finishte als beste junior in deze gemengde wedstrijd, wat haar ook een nationale titel opleverde.

Jeugd en Masters
Bij de jeugd (junioren B) werd Stijn van de Bunt nationaal kampioen. Hij was zijn medevluchter Bret Groot op de finish net te snel af. Het brons was voor Timo Lamme. Bij de dames ging de overwinning naar Patricia Koot. De rijdster van het RTC Zuidwest hield in de eindsprint Sanne Oosterwijk en Jet Fransen achter zich.

De masters reden hun wedstrijd in de ochtend op een natte baan en met een stevige bries. Bij de dames was Karen Teuling de beste. Zij versloeg de kampioen van 2018 Hellen Dekker en Clarine Bronkhorst. Bij de masters 40+ ging de zege naar Michiel Frankema, die in de sprint nipt Hans van de Wetering wist te kloppen. Derde werd Wouter Jan Kleinlugtenbelt.

Hans van Apeldoorn was de snelste uit een kopgroep van vijf in de categorie masters 50+. Hij versloeg Wim Kwakkel en Henri van Ramshorst op de meet. Na drie jaar op rij de titel bij de masters 60+ te hebben veroverd moest Albert Bakker op het circuit van Zandvoort genoegen nemen met zilver. De overwinning ging naar Henk Lankhof. Jan Heuver werd derde.

100 meter sprint
Eerder op de ochtend werd het Daikin NK 100 meter Sprint in zijn volledigheid afgelast. De natte baan en de verwachte omstandigheden voor de rest van de dag noodzaakten de organisatie om de sprintwedstrijden af te blazen. De kans op blessures bij dit explosieve onderdeel was te groot.

Ondanks die afgelasting blikt de KNSB tevreden terug op deze eerste Daikin NK Inlineskaten in Zandvoort. Alom klonk de wens om met het peloton volgend jaar terug te keren op het autocircuit.

Overleg op het ijs tussen Suzanne Schulting en bondscoach Niels Kerstholt. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Suzanne Schulting met succes terug in competitie Nieuws 14 feb, 21:17
Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan 2024, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan 2024, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan 2024, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan 2024, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan 2024, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan 2024, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen