KNSB zet streep door start marathonseizoen

Algemeen
Geen seizoensstart in Amsterdam dit jaar.
Geen seizoensstart in Amsterdam dit jaar. (Foto: Glenn Wassenbergh)

De start van het seizoen voor de marathonschaatsers laat voorlopig op zich wachten. De KNSB zette vandaag een streep door de eerste drie wedstrijden: de opening in Amsterdam op 24 oktober, de wedstrijd in Enschede een week later en de wedstrijd in Heerenveen op 7 november. Dat is één van de uitkomst na overleg dat de KNSB heeft gevoerd over de gevolgen van de nieuwste overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Alleen wedstrijden waaraan door NOC*NSF erkende topsporters meedoen, gaan de komende weken door.

Dit betekent in concreto dat de Daikin NK Afstanden (langebaan), die gepland staan voor 30 oktober – 1 november, vooralsnog doorgaan. Ook de International Invitation Cup (shorttrack), van 23 – 25 oktober, blijft op de kalender staan. Beide toernooien worden afgewerkt in Thialf, Heerenveen.

Voor de komende vier weken, tot en met 12 november, heeft de KNSB een streep gezet door alle overige wedstrijden die gepland stonden. Hieronder volgt een overzicht.

Langebaan: Alle landelijke wedstrijden worden afgelast. Dit geldt als eerste voor de Rabo Holland Cup 1/IJsselcup, die komend weekeind in Deventer zou worden verreden. Ook de Mass start competitie 3 van zondag 18 oktober wordt afgelast.

Shorttrack: Alle landelijke wedstrijden worden afgelast, te beginnen met de KNSB Cup 1, die komende zaterdag zou plaatsvinden in Thialf. De International Invitation Cup (23 – 25 oktober) zal doorgang vinden. De toegangseisen tot deze wedstrijd worden later bekendgemaakt.

Marathon: De eerste drie wedstrijden om de KNSB Cup vinden geen doorgang. Die stonden gepland in Amsterdam (24 oktober), Enschede (31 oktober) en Heerenveen (7 november). De KNSB onderzoekt of deze wedstrijden later dit seizoen alsnog kunnen worden verreden. De vierdaagse Trachitol Trophy staat nog op de agenda voor 26 t/m 29 november, uiteraard afhankelijk van de coronamaatregelen die dan gelden. 

“Ik besef dat deze maatregelen voor een deel van onze schaatscommunity moeilijk te verteren zijn”, zegt technisch directeur Remy de Wit. “Hoewel wij allen weten wat zij allemaal doen en laten voor hun sport, geldt voor marathonrijders niet de uitzonderingspositie die voor anderen wel geldt. Dit doet pijn en voelt soms oneerlijk. Maar we moeten ons realiseren dat Nederland in zwaar weer zit. Onze volksgezondheid staat voorop. We zullen het virus onder controle moeten krijgen, zodat we straks onze sport wel weer voluit kunnen beoefenen.”

Het aanscherpen van de regels heeft niet alleen gevolgen voor de (schaats)wedstrijden, het raakt ook de trainingen. Zo kunnen diezelfde marathonschaatsers geen gebruik meer maken van de speciale trainingsuren in Thialf. “We zoeken, binnen de gestelde richtlijnen, samen hard naar een passende oplossing”, zegt De Wit. “Datzelfde geldt voor andere topsporters binnen het schaatsen die niet die status hebben van NOC*NSF.”

Binnen de schaatswereld geldt de topsportuitzondering in principe alleen voor rijders van de topteams langebaan, de nationale shorttrackselectie van bondscoach Jeroen Otter en de KNSB Talent Teams. De Wit heeft hen vandaag per e-mail gewezen op hun bijzondere status. “Die brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee”, schrijft hij. “Hier kunnen en mogen we niet lichtzinnig mee omgaan.”

Hij adviseert iedereen dringend mondkapjes te dragen buiten de training om en zich strikt te houden aan de geldende hygiënemaatregelen. “Dat helpt de hele samenleving om het virus de kop in te drukken, wat goed is voor de toekomst van de sport in het algemeen en het schaatsen in het bijzonder.”

Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46
Afbeelding
Patrick Roest en Marcel Bosker verlengen contract met Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 28 sep 2023, 13:23

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen