Logo skatenl.nl
Volop jubel bij het team van AB Vakwerk na wéér een zege. Maar de hoofdsponsor stopt nu.
Volop jubel bij het team van AB Vakwerk na wéér een zege. Maar de hoofdsponsor stopt nu. (Foto: Neeke Smit)

AB Vakwerk stopt met marathonploeg

AB Vakwerk stopt als hoofdsponsor van het gelijknamige marathonteam. Dit nooit verreden seizoen was het laatste contractjaar en het bedrijf heeft ervoor gekozen die verbintenis niet te verlengen. AB Vakwerk blijft wel betrokken bij het team, maar in een andere rol.

Zo komt er een onwaardig einde aan de zeven jaar waarin AB Vakwerk zich binnen het marathonpeloton ontwikkelde van een kleine ploeg tot een absoluut topteam. Met name door het enthousiasme van de toenmalige directeur Hylke van der Veen maakte het op de agrarische sector georiënteerde uitzendbureau z’n intrede in het marathonschaatsen in het seizoen 2014-2015 met rijders als Gerwin Smit, Bart van den Berg, Mark Horsten, Ruud Aerts en Jan van Loon. Jan Kooiman was destijds de eerste ploegleider, die daarna werd opgevolgd door Yoeri Lissenberg.

Na twee jaar zonder veel succes werd gekozen voor een radicale ommekeer. ,,We doen het goed, of we stoppen ermee’’, sprak Van der Veen destijds aan de Weissensee bij de presentatie van een grotendeels nieuwe formatie met Gary Hekman en Rick Smit als blikvangers en Roy Boeve als coach.

Die lijn werd in de jaren daarna doorgetrokken, onder andere door het aantrekken van toprijders als Frank Vreugdenhil, Willem Hoolwerf en de broers Bart en Evert Hoolwerf. AB Vakwerk slaagde er zelfs in de Koreaanse olympische held Seung-Hoon Lee te verleiden tot een debuut in de marathon in het groene pak van de ploeg.

Met die formatie werd er de afgelopen jaren veel gewonnen, en dan met name in het vorige seizoen. Gary Hekman toonde zich een veelvraat met acht overwinningen op kunstijs, in de vierdaagse en op natuurijs. Hij veroverde daarbij ook de Nederlandse titel op kunstijs. De jonge troef Bart Hoolwerf haalde drie overwinningen binnen, maar bezorgde AB Vakwerk ook de eindzege in de KPN Marathon Cup.

Dat had de opmaat naar meer succes in deze winter kunnen zijn, maar dat is er dus niet van gekomen. Een wrang einde voor een formatie die in dat laatste jaar absoluut beter had verdiend.

In de komende maanden wordt er gezocht naar een nieuwe hoofdsponsor, waarbij het de bedoeling is dat de formatie wel in de huidige samenstelling bijeen blijft. Wel zonder Frank Vreugdenhil, die na dit mislukte seizoen helaas stopt.

Meer berichten