Aggie Walsma naar vernieuwd Skadi

Algemeen
Aggie Walsma leidt het peloton. Volgend seizoen komt ze uit voor Team Skadi.(Foto Timsimaging)
Aggie Walsma leidt het peloton. Volgend seizoen komt ze uit voor Team Skadi.(Foto Timsimaging)

De vrouwenploeg Team Skadi heeft de formatie voor komende winter rond. Belangrijkste verandering bij de ploeg die dit seizoen al had moeten debuteren in de Topdivisie is de komst van Aggie Walsma. Verder zet Britt Tjalma een punt achter haar loopbaan op het hoogste niveau.

De situatie van Team Skadi is natuurlijk een beetje vreemd. De nieuwe ploeg werd vorig jaar geformeerd en bereidde zich voor op een eerste seizoen in de Topdivisie. Dat kwam er dus nooit en zo kan het gebeuren dat er na het eerste seizoen rijdsters afhaken die nooit één officiële race hebben gereden in het pak van Skadi.

Daar valt Britt Tjalma ook onder. De ervaren rijdster kwam al uit in de voorloper van Skadi, namelijk team Rekenservice/VGR, maar ging mee naar Skadi. Zonder een wedstrijd te hebben gereden neemt ze nu afscheid van de Topdivisie. Tjalma heeft te veel hinder van rugproblemen, die verder losstaan van het fietsongeluk dat haar overkwam. ,,Vooral op kunstijs heeft ze problemen. Al na veertig ronden heeft ze veel pijn’’, vertelt teammanager Johnny Verbeek. ,,Ze dacht daarom aan stoppen, maar de testen in de zomer en het begin van de winter wezen uit dat ze beter was dan ooit.’’ Tjalma wilde bovendien niet afsluiten met het huidige coronaseizoen. ,,Daarom is besloten dat ze volgend seizoen bij de Beloften gaat rijden, waarbij ze de focus legt op natuurijs.’’

Koerskapitein

De plek van Tjalma wordt ingevuld met de komst van Aggie Walsma. Skadi zocht nadrukkelijk naar een ervaren rijdster, die een leidster, een koerskapitein op het ijs kan zijn. ,,Liefst iemand die weet wat het is podium te rijden.’’ Die werd dus gevonden in Walsma. De Friezin stond in haar loopbaan elf keer op het podium, waarbij één keer op de hoogste trede. Vorig jaar werd ze op de Weissensee nog derde in de Aart Koopmans Memorial. ,,Ze is goed op kunstijs en op natuurijs, en altijd een stabiele factor. Daar zijn we heel blij mee’’, stelt Verbeek.

In de formatie voor de Topdivisie kregen de namen van Floor Peters, Clarissa van Maaren en Melissa van Pierre een groen vinkje. Zij maken ook volgend seizoen deel uit van de ploeg. Die moet overigens verder zonder ploegleider Nick Uithoven. De oud-marathonschaatser doet een stapje terug en blijft wel actief als voorzitter van de stichting. Er lopen gesprekken met kandidaten voor de vacature die Uithoven achterlaat.

De ploeg die uitkomt bij de Beloften wordt dus aangevuld met Britt Tjalma. Dat gaat ten koste van Kayleigh ter Laak. De rest van het team – Elske Lenis, Annelies Oude Alink en Estelle de Jong – blijft intact.

,,Al met al hebben we straks een heel mooie ploeg voor natuurijs, met Aggie Walsma, Britt Tjalma, Floor Peters, Melissa van Pierre en een weer fitte Clarissa van Maaren’’, aldus Verbeek. ,,Daar kijken we naar uit.’’ Voorts meldt Verbeek dat alle sponsoren voor de ploeg behouden zijn gebleven. ,,En ook daar zijn we heel blij mee.’’

Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46
Afbeelding
Patrick Roest en Marcel Bosker verlengen contract met Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 28 sep 2023, 13:23

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen