Logo skatenl.nl
Aggie Walsma leidt het peloton. Volgend seizoen komt ze uit voor Team Skadi.(Foto Timsimaging)
Aggie Walsma leidt het peloton. Volgend seizoen komt ze uit voor Team Skadi.(Foto Timsimaging)

Aggie Walsma naar vernieuwd Skadi

De vrouwenploeg Team Skadi heeft de formatie voor komende winter rond. Belangrijkste verandering bij de ploeg die dit seizoen al had moeten debuteren in de Topdivisie is de komst van Aggie Walsma. Verder zet Britt Tjalma een punt achter haar loopbaan op het hoogste niveau.

De situatie van Team Skadi is natuurlijk een beetje vreemd. De nieuwe ploeg werd vorig jaar geformeerd en bereidde zich voor op een eerste seizoen in de Topdivisie. Dat kwam er dus nooit en zo kan het gebeuren dat er na het eerste seizoen rijdsters afhaken die nooit één officiële race hebben gereden in het pak van Skadi.

Daar valt Britt Tjalma ook onder. De ervaren rijdster kwam al uit in de voorloper van Skadi, namelijk team Rekenservice/VGR, maar ging mee naar Skadi. Zonder een wedstrijd te hebben gereden neemt ze nu afscheid van de Topdivisie. Tjalma heeft te veel hinder van rugproblemen, die verder losstaan van het fietsongeluk dat haar overkwam. ,,Vooral op kunstijs heeft ze problemen. Al na veertig ronden heeft ze veel pijn’’, vertelt teammanager Johnny Verbeek. ,,Ze dacht daarom aan stoppen, maar de testen in de zomer en het begin van de winter wezen uit dat ze beter was dan ooit.’’ Tjalma wilde bovendien niet afsluiten met het huidige coronaseizoen. ,,Daarom is besloten dat ze volgend seizoen bij de Beloften gaat rijden, waarbij ze de focus legt op natuurijs.’’

Koerskapitein

De plek van Tjalma wordt ingevuld met de komst van Aggie Walsma. Skadi zocht nadrukkelijk naar een ervaren rijdster, die een leidster, een koerskapitein op het ijs kan zijn. ,,Liefst iemand die weet wat het is podium te rijden.’’ Die werd dus gevonden in Walsma. De Friezin stond in haar loopbaan elf keer op het podium, waarbij één keer op de hoogste trede. Vorig jaar werd ze op de Weissensee nog derde in de Aart Koopmans Memorial. ,,Ze is goed op kunstijs en op natuurijs, en altijd een stabiele factor. Daar zijn we heel blij mee’’, stelt Verbeek.

In de formatie voor de Topdivisie kregen de namen van Floor Peters, Clarissa van Maaren en Melissa van Pierre een groen vinkje. Zij maken ook volgend seizoen deel uit van de ploeg. Die moet overigens verder zonder ploegleider Nick Uithoven. De oud-marathonschaatser doet een stapje terug en blijft wel actief als voorzitter van de stichting. Er lopen gesprekken met kandidaten voor de vacature die Uithoven achterlaat.

De ploeg die uitkomt bij de Beloften wordt dus aangevuld met Britt Tjalma. Dat gaat ten koste van Kayleigh ter Laak. De rest van het team – Elske Lenis, Annelies Oude Alink en Estelle de Jong – blijft intact.

,,Al met al hebben we straks een heel mooie ploeg voor natuurijs, met Aggie Walsma, Britt Tjalma, Floor Peters, Melissa van Pierre en een weer fitte Clarissa van Maaren’’, aldus Verbeek. ,,Daar kijken we naar uit.’’ Voorts meldt Verbeek dat alle sponsoren voor de ploeg behouden zijn gebleven. ,,En ook daar zijn we heel blij mee.’’

Meer berichten