Bart Hoolwerf gaat naar Jumbo-Visma

Algemeen
Bart Hoolwerf in het oranje leiderspak. Volgend seizoen rijdt hij in het geelzwart van Jumbo-Visma.
Bart Hoolwerf in het oranje leiderspak. Volgend seizoen rijdt hij in het geelzwart van Jumbo-Visma. (Foto: )

Bart Hoolwerf komt volgend seizoen uit voor de marathonploeg van Jumbo-Visma. Het talent uit Eemdijk kwam de afgelopen twee winters uit voor AB Vakwerk, waarbij hij afgelopen seizoen net als de rest van het marathonpeloton helemaal niet in actie kwam. Bij Jumbo-Visma wordt hij de vervanger van de gestopte Erik Jan Kooiman. Het marathonteam van Jumbo-Visma werd een jaar geleden gevormd, maar reed nog geen enkele wedstrijd.

Bart Hoolwerf (23) is één van de grootste, zo niet hét grootste talent uit het marathonpeloton. En misschien is het zelfs al niet meer gepast hem nog een talent te noemen. Drie jaar geleden kroonde de jongste Hoolwerf – zijn oudere broer Evert komt nog uit voor AB Vakwerk – zich op zijn verjaardag op de Weissensee al tot Nederlands kampioen. Dat was toen nog een verrassing, maar in de jaren daarna won Hoolwerf regelmatig. Eerst bij Okay Fashion & Jeans, daarna bij AB Vakwerk. Vorig seizoen sloot hij af als winnaar van de prestigieuze KPN Marathon Cup.

Onlangs werd bekend dat de hoofdsponsor van zijn huidige ploeg na dit seizoen stopt. De toekomst van Bart Hoolwerf was daarmee even ongewis, maar met een plek in de formatie van Jumbo-Visma weet hij zich nu verzekerd van een sterke ploeg en een goede organisatie. Daar kan hij zich niet alleen verder ontwikkelen op de marathon, maar krijgt hij ook de gelegenheid verder te snuffelen aan andere disciplines. Bovendien wordt hij herenigd met ploegleider Peter de Vries, met wie hij eerder al werkte bij Okay Fashion & Jeans.

,,Ik zie het als een mooie uitdaging om aankomend seizoen de kleuren van Team Jumbo-Visma te verdedigen’’, vertelt Bart Hoolwerf.,,Ik ga van een ploeg die puur gefocust was op de marathon naar een organisatie met verschillende disciplines. Ik kijk er dan ook naar uit om aan de slag te gaan in een andere omgeving dan ik gewend was. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor mij de perfecte stap is om mezelf te blijven ontwikkelen.’’

Hoolwerf vindt het mooi te kunnen rijden in een ploeg met zoveel toprijders, van wie hij eerder al samen streed met Ingmar Berga. ,,De uitstraling van Team Jumbo-Visma kent iedereen natuurlijk. De laatste jaren heb ik al een aantal mooie dingen laten zien in de marathon. Ik ben uitgegroeid tot een van de beste sprinters van het peloton. Die stijgende lijn hoop ik bij deze ploeg door te trekken. Daarnaast heb ik internationale ambities op het onderdeel mass-start.’’

Ploegleider Peter de Vries is blij met de komst van Hoolwerf. ,,Bart is een goede schaatser met veel potentie. Ik ken hem goed, want we hebben eerder al drie jaar met elkaar samengewerkt. Naast het feit dat hij een snel eindschot heeft, kan hij ook goed op natuurijs uit de voeten. Ik ben ervan overtuigd dat hij goed in ons team past en kijk dan ook uit naar onze nieuwe samenwerking, waarbij we er alles aan gaan doen om het maximale eruit te halen.’’

Overleg op het ijs tussen Suzanne Schulting en bondscoach Niels Kerstholt. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Suzanne Schulting met succes terug in competitie Nieuws 14 feb, 21:17
Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan 2024, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan 2024, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan 2024, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan 2024, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan 2024, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen