Logo skatenl.nl
(Foto: glenn&neeke wassenbergh)

KNSB maakt selectie bekend voor EK Inlineskaten Canelas 2021

De Selectiecommissie Inlineskaten van de KNSB heeft de namen bekendegemaakt van de rijders die deelnemen aan de Europese Kampioenschappen 2021. Die wedstrijden worden van 18 t/m 25 juli verreden in het Portugese Canelas.  

Het Nederlandse team telt 27 inlineskaters: 14 vrouwen en 13 mannen. Opvallende namen zijn die van Marijke Groenewoud, wereldkampioene mass start op de schaats, en Elisa Dul, mits haar schouder voldoende hersteld is. Het Nederlandse team reist naar Portugal af onder leiding van de bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga – Belloni.  

“Ik ben blij dat we, na een coronajaar zonder internationale wedstrijden, überhaupt een EK kunnen rijden”, zegt bondscoach Frank Fiers. “Als team staan we er goed voor, omdat we dit seizoen toch al veel wedstrijden hebben kunnen rijden. We hebben meer kunnen doen dan de concurrentie in de ons omringende landen.” 

“Het is wel moeilijk in te schatten hoe goed we zijn ten opzichte van het buitenland, na bijna twee jaar zonder internationale wedstrijden”, vult collega Valentina Berga – Belloni aan. “Wij zijn streng geweest bij het selecteren en gaan met minder rijders naar het EK dan vorige keer. Maar dat betekent niet dat we minder medailles zullen halen, zeker niet!” 

Bij de laatste EK, die van 2019 in het Spaanse Pamplona, bleef de Nederlandse medailleoogst beperkt tot een keer zilver (mannen teamsprint) en eenmaal brons (Casper de Gier, puntenkoers) bij de senioren. Bente Kerkhoff sleepte bij de junioren A de enige gouden medaille voor Nederland in de wacht, op de punten-afvalkoers. 

Bondscoach Fiers: “Wij hebben de ambitie om deze keer in alle zes categorieën medailles te behalen, dus zowel bij de senioren als junioren A en B, bij de mannen en de vrouwen. We zijn hoopvol dat we daarin ook zullen slagen, want we gaan met een mooi team naar Canelas.” 

Bij de EK Inlineskaten staan traditiegetrouw eerst de pistewedstrijden op het programma. Daarin worden de volgende onderdelen afgewerkt: 200 meter, 500(+D) meter, 1000 meter, puntenafvalkoers, afvalkoers en relay. Na een rustdag gaan de EK verder op de weg met: 100 meter, one lap, puntenkoers, afvalkoers en op de slotdag de marathon. 

De Nederlandse selectie voor de EK in Canelas bestaat uit de volgende rijders.
Senioren Vrouwen:
Moniek Klijnstra (alleen weg)
Elisa Dul
Lianne van Loon
Berber Vonk
Fleur Veen
Elsemieke van Maaren
Marijke Groenewoud (marathon)

Senioren Mannen
Remon Kwant
Glenn Nijenhuis (alleen weg)
Ruurd Dijkstra
Luc ter Haar
Marc Middelkoop
Jordy Harink (marathon)

Junioren A
Vrouwen:Nikki Noordergraaf Patricia Koot Lisan van der Linde
Mannen: Jenning de Boo Jorian ten Cate Kayo Vos
Junioren B
Vrouwen: Angel Daleman Sanne Oosterwijk Marieke de Vries Rosalie van Vliet
Mannen:Bret Groot Asif Muhammad Chris Berkhout Pelle Bolsius

Meer berichten