Logo skatenl.nl
(Foto: aangeleverd)

Unieke samenwerking voor schaatsers van de lange adem

Na twee jaar aftasten is het nu zover - de marathonteams Palet/BTZ, Bouw & Techniek, Sprog en het Gewest Fryslân slaan de handen ineen in hun wens om meer talent op te leiden voor de lange afstanden en de marathon. Door gezamenlijk programmas op te stellen voor hun rijders en rijdsters zijn ze in staat om op hoog niveau faciliteiten aan te bieden die wedijveren met de top van de schaatswereld. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling.

Op initiatief van de trainers Ard Alderts (Palet), Ron Nijmann (Bouw en Techniek) en Henk Hospes (Gewest Fryslân) is er de afgelopen maanden, samen met de stichtingen achter dit initiatief, gewerkt aan een totaal programma waarin hun sporters optimaal worden gefaciliteerd. Van internationale trainingskampen tot gezamenlijke trainingen met de juiste specifieke begeleiding, het beste van deze werelden komen hier bij elkaar.

Op deze manier kunnen langebaanschaatsers gebruik maken van onze duur programmas en kwaliteiten, terwijl wij op onze beurt weer profiteren van training met snelle mannen en vrouwen uit de langebaan omgeving”, zegt mede-initiatiefnemer Ard Alderts met een glimlach. Al jaren stoorde ik mij aan het feit dat we zo weinig nieuwe instroom in het marathonschaatsen hebben vanuit Friesland. Ik ben denk dat dit programma ons gaat helpen dit gat op te vullen.”

Henk Hospes, die al een paar jaar samenwerkt met zowel Palet als Bouw&Techniek beaamt dat dit initiatief de oplossing is. Ook wij hadden moeite om goeie lange afstand rijders te binden. Als Gewest willen wij over de volle breedte talenten de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen, dus ook op de lange afstanden, de marathon en de mass-start. Op deze manier bieden we faciliteiten op een hoog niveau. Kijk maar naar de resultaten van Sanne in t Hof of Melissa Wijfje in het verleden. Wij pakken deze handschoen dan ook graag op. Samen met het Development team, het KNSB Talent Team en de gewestelijke A-junioren en Neo-selectie gaan we zo op zoek naar maximalisatie van onze trainingen op de langere afstanden en brengen het komende seizoen twee teams uit in de Beloften competitie.”

Door echt de handen ineen te slaan maken we voor komend seizoen misschien al een groot verschil”, zegt Ron Nijmann. We gaan een stap verder dan in het verleden. Bijvoorbeeld door onze beloftenteams bij de mannen samen te voegen. Breder en kwalitatief sterker, daar gaat het om. Zo binden we sporters en zijn we het antwoord voor schaatsers die ambitieus zijn.”

Vanuit het Gewest Fryslân is men erg hoopvol over het project. Zo zit achter het Development team een mooie groep sporters met ambities op de langere afstand en marathon. Deze sporters kunnen we straks een specialistisch programma bieden waarin zij zich verder kunnen ontwikkelen”, aldus Jacob Reitsma, voorzitter van Stichting Topschaatsen Fryslân. En of zij dan marathonschaatser worden of langebaanschaatser, dat maakt ons niet uit. Zolang ze maar hun doelen bereiken.”

Eelco Kooistra van Palet en Evert Koopmans van Bouw & Techniek beamen dit. We willen graag het verschil maken als topteam. Met dit initiatief zetten we een stap voorwaarts en dat past bij ons team”, zegt Koopmans. Kooistra: Wij hebben al jaren naast presteren aan de top ook specifieke focus op talentontwikkeling met team BTZ en Sprog. Nu hebben we de kans om dit te optimaliseren. Dan moet je doorpakken en dat doen we nu dus”, aldus de woordvoerder van Palet/BTZ/Sprog.

Meer berichten