Vandaag, nieuwjaarsdag 2022, Titanenstrijd in Alkmaar

Algemeen
Afbeelding
(Foto: glenn&neeke wassenbergh)

Net zo traditioneel als het schansspringen in Garmisch Partenkirchen is inmiddels op nieuwjaarsdag ook de strijd om de nationale titels op kunstijs voor de marathonschaatsers. Op het doorgaans zware ijs in Alkmaar belooft dat deze keer een ware titanenstrijd te worden.

Het is inmiddels alweer twee jaar geleden dat de nationale titels voor de marathonschaatsers vergeven werden. Dat gebeurde in Enschede, waar bij de mannen een lang gekoesterde wens van Gary Hekman in vervulling ging, en er bij de vrouwen eigenlijk niets nieuws onder de zon was. Daar tekende Irene Schouten voor haar inmiddels al voor haar vijfde Nederlandse titel tekende. Dat waren er ook meteen vijf op rij, waarmee Schouten meteen Atje Keulen-Deelstra uit de boeken reed. De Friese legende tekende in de jaren zeventig voor vier nationale titels op rij.

De schaatsster uit Andijk heeft al aangekondigd dat ze ondanks haar aanstaande olympische missie aanwezig is in Alkmaar. Daar kan ze dan nóg een record vestigen met een zesde titel. Dat deed namelijk nooit iemand voor haar. Als je kijkt naar het damespeloton lijkt de concurrentie toch vooral te komen uit de eigen gelederen van haar ploeg Zaanlander. Marijke Groenewoud is sterk en snel en kan een serieuze bedreiging vormen voor de ambities van Schouten. Aan de rest van het peloton de taak om de hegemonie van de formatie van Jillert Anema te doorbreken.


Bijschrift - Credit

Hekman
Dat laatste deed Gary Hekman twee jaar geleden in Enschede. Al vele jaren aasde de man uit Kampen op een titel, maar die belandde steevast in de handen van een rijder van Anema. Vanaf 2010 won zijn ploeg liefst tien titels op rij, waarvan Arjan Stroetinga er niet minder dan zes voor zijn rekening nam.

Maar dit jaar zou weleens werkelijk álles anders kunnen zijn. Stroetinga is er namelijk niet meer bij. Hij nam na het nooit verreden vorige seizoen afscheid van de sport. En Hekman is er weliswaar nog wél, maar de sprinter van Hoolwerf Heiwerken/AB Vakwerk is verre van fit. Hekman kampt al enige tijd met problemen aan de schildklier. Dat gaat steeds beter, maar hij is nog lang niet de oude en rijdt vooralsnog meestal in dienst van zijn ploeg.

Die schuift wel een andere kandidaat naar voren. Evert Hoolwerf heeft tijdens de Trachitol Trophy laten zien dat hij weer één van de rapste mannen is in het peloton. De concurrentie komt mede van zijn jongere broer Bart Hoolwerf, die rijdt in het geel van Jumbo-Visma. De twee zijn aan elkaar gewaagd en een broederstrijd in de finale zou een fantastische apotheose van het NK zijn. Maar er is ook nog Sjoerd den Hertog, die na drie mislukte pogingen ook zijn zinnen op de titel heeft gezet. De schaatser uit Groningen zal in een sprint de grote troef zijn van Royal A-ware, jawel, de ploeg van Jillert Anema.

Maar over 150 ronden is er van alles mogelijk, zeker op het doorgaans zware ijs van Alkmaar. Daar ligt een titanenstrijd op de loer.

Afbeelding
Overleg op het ijs tussen Suzanne Schulting en bondscoach Niels Kerstholt. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Suzanne Schulting met succes terug in competitie Nieuws 14 feb, 21:17
Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan 2024, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan 2024, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan 2024, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan 2024, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan 2024, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen