‘Keizer’ Kjeld Nuis prolongeert zijn olympische titel

Algemeen
Kjeld Nuis juicht en weet het: ,,Dit kan hem weleens zijn.''
Kjeld Nuis juicht en weet het: ,,Dit kan hem weleens zijn.'' (Foto: Orange Pictures / Douwe Bijlsma)

China kent een lange historie van keizers, die eindigt in het begin van de vorige eeuw. Wat de Nederlanders betreft kan daar anno 2022 een nieuwe regent aan worden toegevoegd: Keizer Kjeld. Met een fenomenale race prolongeerde Nuis zijn olympische titel op de 1500 meter. Met dank aan de lessen van die andere keizerin, Ireen Wüst.

Kjeld Nuis presteerde op het olympische ijs het ongedachte en misschien wel het onmogelijke. Vier jaar eerder in Pyeongchang was hij nog superieur geweest op zowel de 1000 als de 1500 meter, maar daarna kwamen er toch echt haarscheurtjes in de onaantastbaarheid van Kjeld Nuis, die regelmatig de concurrenten voorbij zag komen.

Ook dit seizoen nog. In de wereldbekers ging het niet optimaal, en op het kwalificatietoernooi miste Nuis zelfs plaatsing op de 1000 meter. Dat hij het vervolgens kon opbrengen zich met een geweldige race wél te plaatsen voor de 1500 meter om toch in ieder geval één titel te kunnen verdedigen, was al een teken aan de wand. Als het écht moet, dan staat Kjeld Nuis er.

Maar toch, het liep door Nuis niet allemaal van ene leien dakje. Zeker ook fysiek niet. In de aanloop naar het vorige seizoen liep hij corona op, in een best heftige versie ook. Hij verloor daardoor niet minder dan zes kilo spierweefsel. Nuis herstelde en nam uit voorzorg een vaccinatie. Maar ook dat liep voor hem niet goed af. Een ontstoken hartzakje is als bijwerking een uiterst zeldzaam verschijnsel, maar Nuis liet precies dat op. Hij belandde er zelfs mee in het ziekenhuis.

Knokker

Domme pech. Maar met al die tegenslag liet Kjeld Nuis wel zien wat voor enorme knokker hij is, en wat voor een klasbak. Want in Beijing had Nuis uiteindelijk één kans. Eén kans om iets van de Spelen te maken, één kans ook om in ieder geval één van die twee titels te prolongeren. En Nuis pakte die kans op indrukwekkende wijze. Dat leverde hem zelfs zijn derde gouden medaille op in evenveel olympische races. Een score van honderd procent olympisch goud is een statistiek die slechts weinig topsporters kunnen overleggen.

Nuis dankte dat niet alleen aan zijn eigen kwaliteiten, maar ook aan de adviezen van zijn ploeggenoot Ireen Wüst. Die legde een dag eerder op de mijl beslag op goud en speelde haar lessen door aan Nuis. En dat was precies waar hij onderweg aan dacht, nadat hij in de rit voor hem Thomas Krol naar een geweldige tijd had zien racen. ,,Ik zag hem 1.43,5 rijden en dat was een tiende harder dan mijn laatste wedstrijd op het EK’’, stelde Nuis. Ik dacht meteen dat ik van goeden huize moest komen, dat ik dit moest, en dat moest. Maar toen bedacht ik me wat Ireen tegen me had gezegd: kalm blijven, armpjes op je rug en doorrijden tot de finish. Dat heb ik gedaan.’’

Nuis opende goed, zat er meteen superlekker in, zoals hijzelf omschreef. ,,Heel even dacht ik dat ik te langzaam reed, maar dat dacht Ireen ook. Ik moest gewoon lekker openen en drie rondjes beuken, en dat is precies wat ik heb gedaan. En zo zat ik ineens drietiende onder de tijd van Tjomas Krol. Ik dacht nog ‘what the fuck, dit kan hem misschien wel zijn’. Toch was ik niet zeker van mijn zaak. Maar toen ik de eerste kanshebbers als Mantia en Kim niet aan de tijd zag komen, kwam mijn droom wel steeds dichterbij.’’

Zeldzaamheid

Sterker, zijn droom kwam uit. En de prolongatie van zijn olympische titel is met recht een zeldzaamheid. Johan Olav Koss deed dat in 1994 voor het laatst, en voor hem alleen Clas Thunberg bijna een eeuw geleden, en Jevgeni Grisjin. ,,Ja, fantastisch, maar toch ben ik daar niet echt mee bezig geweest. Ik wilde het gewoon nog een keertje flikken, haalde wat zelfvertrouwen uit het OKT en het EK. Want laten we eerlijk zijn, mijn aanloop naar de Spelen nu was heel anders dan vier jaar geleden. Destijds waren de Spelen op dezelfde baan als het WK daarvoor, en had ik twee wereldtitels op zak. Nu reed ik af en toe een mooie wedstrijd, maar was ik niet zo constant als toen. Ik moest echt alles bij elkaar rapen om dit eruit te persen.’’

Het voornaamste slachtoffer was Thomas Krol, die na een ook al geweldige race toch genoegen moest nemen met zilver. Daar kon hij uiteindelijk prima leven. ,,Ik heb drie minuten gedacht dat ik ‘m misschien zou kunnen hebben, maar Kjeld reed fantastisch. Daar was niets op af te dingen’’, stelde Krol. ,,Ik reed mijn beste 1500 meter van het jaar op het juiste moment, heb gestreden tot het einde en kon echt niet meer. Ik kan met opgeheven hoofd zilver in ontvangst nemen. Het meest positieve wat ik hier nog uit kan halen is dat het met mijn snelheid enorm goed zit, en dat geeft veel vertrouwen voor de 1000 meter.  Mijn droomdoel is hier goud halen, en daar ga ik vol voor.’’

Zilveren Thomas Krol en Kjeld Nuis bewonderen hun olympische mascottes.
Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46
Afbeelding
Patrick Roest en Marcel Bosker verlengen contract met Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 28 sep 2023, 13:23

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen