BEIJING, CHINA - FEBRUARY 19: Irene Schouten of the Netherlands celebrating first place competing on the Women's Mass Start Final during the Beijing 2022 Olympic Games at the National Speed Skating Oval on February 19, 2022 in Beijing, China (Photo by Douwe Bijlsma/Orange Pictures) NOCNSF
BEIJING, CHINA - FEBRUARY 19: Irene Schouten of the Netherlands celebrating first place competing on the Women's Mass Start Final during the Beijing 2022 Olympic Games at the National Speed Skating Oval on February 19, 2022 in Beijing, China (Photo by Douwe Bijlsma/Orange Pictures) NOCNSF (Foto: Douwe Bijlsma)

Irene Schouten behangen met medailles terug uit Beijing

Algemeen

Met een beetje pech moest Irene Schouten nog wat bagagekilo’s bijkopen voor de terugvlucht naar Nederland. Liefst vier olympische medailles moesten er mee in de koffer. Drie keer goud en één keer brons oogstte de Noord-Hollandse, die op slag een nieuwe olympische legende is geworden. Nooit was een Nederlandse sporter succesvoller op één Olympische Spelen.

Irene Schouten als de koningin van de Spelen. Dat is een eretitel die een paar jaar geleden niemand had kunnen voorzien, en zeker Irene Schouten zelf niet. Maar na een paar succesvolle weken in Beijing is niets minder waar. De blondine uit West-Friesland heeft in China vaderlands sportgeschiedenis geschreven. Waar Nederland met tranen in de ogen afscheid nam van die ene grootheid, stond direct de volgende alweer op. Al is het misschien nog wat te vroeg om Irene Schouten meteen in dezelfde categorie als Ireen Wüst te rangschikken.

De Brabantse was immers over een langere periode ongekend succesvol, Schouten is dat vooralsnog op één Olympische Spelen. En gezien de leeftijd van de rijdster van team Zaanlander (29) ligt het niet voor de hand dat ook zij een olympische carrière in het verschiet heeft die haar op vijf verschillende Spelen succesvol maakt. Maar hoe dan ook staat de teller voor Schouten inmiddels al op vijf olympische plakken, want in 2018 nam ze uit Pyeongchang ook al een bronzen medaille mee naar huis.

Derde goud

Natuurlijk werd er vooraf door de volgers en fans al gesproken van vier gouden medailles voor Schouten, en dat had er misschien ook wel ingezeten. Maar op de ploegachtervolging sloeg Nederland een modderfiguur. Het drietal Irene Schouten, Ireen Wüst en Antoinette de Jong haalde zelfs niet eens de finale, en dat was een behoorlijke tegenvaller. Dat onderdeel leverde uiteindelijk brons op, waarna Schouten op eigen kracht toch nog een derde gouden medaille toevoegde. Op de massastart klopte ze in een bloedstollende finale de Canadese Ivanie Blondin.

Ook daar kwam de absolute klasse en topvorm van Schouten weer van pas, want haar teamgenote Marijke Groenewoud ging in de finale onderuit. Daardoor moest Schouten wel haar plan wijzigen, vertelde ze. ,,Na die val moest ik alles zelf doen. Met nog iets meer dan een ronde te gaan, voelde ik dat het te langzaam ging. Dat dacht ik vier jaar geleden ook, maar toen ging ik te vroeg. Nu dacht ik: je gaat volle bak Irene. En als ze sneller zijn, dan zijn ze sneller.’’

Emotie

Na haar gouden sprint viel Schouten huilend in de armen van coach Jillert Anema, die zichzelf ook verloor in een zeldzaam moment van emotie. De eigenzinnige trainer uit Bontebok is bij succes wel vaak euforisch, maar tranen vloeien er bij Anema zelden. Nu wel, en dat was mooi om te zien. ,,Wij werken bij ons team al lange tijd heel hard voor de massastart, nemen dat onderdeel als één van de weinigen serieus. En dan kan ik wel één van de snelste rijdsters zijn, het is wel een spel waarbij je ook nog wel wat geluk moet hebben. Maar in Beijing viel alles samen. Dan mag je zeker samen genieten van zo’n moment na de lange weg die je samen hebt afgelegd.’’

Wat ze in eigen land had losgemaakt, kon Irene Schouten pas ervaren toen ze terugkeerde op Nederlandse bodem. Een bezoek aan de koning, een feestelijk onthaal in Wervershoof en een agenda die uitpuilt van de activiteiten. Voor Irene Schouten duurt het nog wel even voor het leven weer enigszins normaal wordt. Al wordt het dat voor olympische legendes nooit meer helemaal.

Afbeelding
Jade van der Molen completeert OCRE-Haak Algemeen 27 mrt 2022, 22:13
Afbeelding
Luc ter Haar naar Bouwselect Algemeen 23 mrt 2022, 21:21
Afbeelding
Marcel Bosker volgt Roest naar Reggeborgh Algemeen 23 mrt 2022, 11:55
Afbeelding
Patrick Roest stapt over naar team Reggeborgh Algemeen 18 mrt 2022, 21:18
Afbeelding
Nils van der Poel. Een fenomeen. Algemeen 13 mrt 2022, 17:01
Afbeelding
Marianne Timmer over Sven & Ireen Algemeen 13 mrt 2022, 16:58
Afbeelding
Jac Orie over Sven & Ireen Algemeen 13 mrt 2022, 16:56
Afbeelding
Patrick Wouters maakte hele reis met ‘twee iconen’ mee Algemeen 13 mrt 2022, 16:46
Afbeelding
Mark Versteegen over Sven & Ireen Algemeen 13 mrt 2022, 16:43
Afbeelding
Gerard Kemkers over Sven & Ireen Algemeen 13 mrt 2022, 16:38
Afbeelding
Viking kijkt vol trots naar schaatstoernooi in Beijing Algemeen 13 mrt 2022, 16:10
Afbeelding
Elma de Vries: de val die de wereld overging Algemeen 13 mrt 2022, 16:05
Afbeelding
Marthijn Mulder over schaatsen, kanker en de kerk Algemeen 13 mrt 2022, 15:58