Logo skatenl.nl
BEIJING, CHINA - FEBRUARY 19: Bart Swings of Belgium celebrating competing on the Men's Mass Start Final during the Beijing 2022 Olympic Games at the National Speed Skating Oval on February 19, 2022 in Beijing, China (Photo by Douwe Bijlmsa/Orange Pictures) NOCNSF
BEIJING, CHINA - FEBRUARY 19: Bart Swings of Belgium celebrating competing on the Men's Mass Start Final during the Beijing 2022 Olympic Games at the National Speed Skating Oval on February 19, 2022 in Beijing, China (Photo by Douwe Bijlmsa/Orange Pictures) NOCNSF (Foto: Douwe Bijlmsa)

Bart Swings schrijft Belgische historie op Winterspelen

Hij vroeg het zich even af, en ook in België werd er met enige nieuwsgierigheid gekeken naar de Nederlandse reacties op het goud dat Bart Swings behaalde op de massastart. Maar Swings, de aimabele Belg, wist al snel hoe de vork in de steel zat. In Nederland gunde iedereen hem die gouden plak zeer. En de historische olympische titel was dik verdiend, daarover bestond geen enkel misverstand. 

Dat Bart Swings (31) in Beijing Belgische sportgeschiedenis kon schrijven, is op zich niet eens verbazingwekkend. Wie Swings een beetje volgt en hem ook nog weleens in de Nederlandse marathons ziet rijden, weet wat de man uit Leuven kan. En dat is veel. Swings is een alleskunner, en precies dat had hij nodig om het grootste succes uit zijn loopbaan te kunnen boeken.

In de finale van de massastart kwam er veel werk op het pad van Swings, die zag hoe de Nederlanders het hem lastig maakten, onder andere door aanvallen van Sven Kramer. De Belg kon daarop zijn hele arsenaal aan kwaliteiten aanspreken. Hij pareerde aanvallen, temporiseerde, herstelde, controleerde en had in de finale ook nog een geweldige sprint in de benen. Het was een beetje de manier waarop Swings als eenling soms ook het Nederlandse marathonpeloton de wil oplegt. 

,,De Nederlanders hebben het me niet makkelijk gemaakt’’, vertelde Swings na zijn historische prestatie. ,,Ik voelde dat er op me werd gelet. Daarnaast moest ik toch ook veel werk verzetten in de koers. Gelukkig kon ik een ronde of vier voor het einde nog even wat gas terugnemen en zo wat herstellen. Daardoor kwam het uiteindelijk nog wel goed voor mij.’’

Sterkste

Het was de dag waar Swings vier jaar naartoe leefde. Na het zilver op de massastart in Pyeongchang telde er voor de Belg maar één kleur medaille: goud. Daar moest alles voor wijken. ,,Vooraf voelde ik dat het op deze dag moest gebeuren’’, stelde Swings, die jaren terug de overstap maakte vanuit het skeeleren naar het schaatsen met maar één doel voor ogen: de Spelen. ,,Uiteindelijk heb laten zien dat ik de sterkste was. Ik hoop dat de Nederlanders mij dit gunnen, want ik heb veel gaten op ze gedicht. De koers was daardoor voor mij niet echt ideaal, maar het is me toch gelukt.’’

Swings kon gerust zijn. Nederlanders verliezen niet graag, maar ze weten wel wanneer ze op waarde worden geklopt. En dat was deze dag het geval op het olympische ijs in Beijing. Zowel Jorrit Bergsma en Sven Kramer wonden er geen doekjes om. Swings was de terechte winnaar, stelden ze vast. Ook Irene Schouten was er als de kippen bij om complimenten uit te delen aan Swings en hem te feliciteren met de titel. De twee waren nog even ploeggenoten toen Swings ook deel uitmaakte van de ploeg van Anema. Met haar blijk van respect stal Schouten in ieder geval de harten van de Belgen, die onder de indruk waren van de sportiviteit van zowel Schouten als Kramer en Bergsma. Ook het commentaar op de NOS werd door de Belgen zeer gewaardeerd. Daar luidde de conclusie dat de titel Swings zeer toekwam. ‘En of de Nederlanders Swings de titel gunnen’’, concludeerde Sporza.

Kunstijsbaan

De vraag is nu wel hoe het verder gaat met het Belgische schaatsen, dat zich wel ontwikkelt, maar nog steeds aan de hand wordt genomen door de Nederlandse collega’s. Swings maakt deel uit van Team IKO, en shorttrackster Hanne Desmet, in Beijing goed voor brons, traint met de Nederlandse selectie. België beschikt zelfs niet over een 400-meter kunstijsbaan.

Bart Swings maakt zich sinds de Spelen in Pyeongchang persoonlijk sterk voor de komst van zo’n baan. ,,ook de federatie zet zich daar vol voor in’’, vertelt Swings. ,,Ik weet niet precies hoe het er momenteel voor staat, maar ik hoop wel dat het de goede kant uitgaat. Het laatste dat ik wil horen, is dat het project stopgezet wordt. Na de prestaties van zowel mijzelf als van Hanne Desmet zou dat me verbazen.’’ Swings hoopt op een kunstijsbaan en een shorttrackbaan van niveau. ,,Dan ben je in staat beide sporten naar een hoog niveau te brengen.’’

Meer berichten