Patrick Wouters maakte hele reis met ‘twee iconen’ mee

Algemeen
Thialf Heerenveen
vlnr

patrick wouters van den oudenweijer, eigenaar House of Sports en Herman de Haan (directeur KNSB)

voor verhaal Leon de Kort
Thialf Heerenveen vlnr patrick wouters van den oudenweijer, eigenaar House of Sports en Herman de Haan (directeur KNSB) voor verhaal Leon de Kort (Foto: neeke smit)

Patrick Wouters is directeur van House of Sports, maar ook de zaakwaarnemer van Sven Kramer en Ireen Wüst. Hij zag de beide schaatsers komen, ziet ze nu afscheid nemen, en maakte alles daar tussenin mee.

,,Dat ik samen met Sven en Ireen zo ongeveer hun hele carrière heb meegemaakt is heel bijzonder. Ik heb altijd gezegd dat het toch een soort voorrecht is dat je zo’n hele reis met twee van deze iconen hebt mogen meemaken. Daar hangen veel dierbare herinneringen aan vast. En nu is het bijzonder dat het actieve deel stopt. Niet de samenwerking, maar er wordt wel een hoofdstuk afgesloten.

Het contact met Sven en Ireen ontstond toen ik zakelijk verantwoordelijk was voor de TVM Schaatsploeg, en Sven en Ireen als laatstejaars junioren op de poort klopten. Gerard Kemkers en ik hebben onze best gedaan die twee te contracteren, en het was mooi dat ze allebei voor TVM kozen. Zo zag ik ze in eerste instantie binnenkomen in mijn rol als directeur van de schaatsploeg, maar vanaf het seizoen2010-2011 hebben ze gevraagd of ik me wilde ontfermen over hun persoonlijke belangen. Sindsdien doen we dat ook. In die zin heb ik hun hele carrière van dichtbij gevolgd.

Gaandeweg de reis kregen we wel in de gaten dat we te maken hadden met twee heel bijzondere sporters. Ik kan moeilijk zeggen dat ik me verbaas over de grootsheid die ze hebben bereikt, want ik volg ze praktisch elke dag. Dan groei je een beetje mee. Maar dat het twee bijzondere schaatsers zijn, dat is duidelijk. Dat Ireen vijf keer achter elkaar olympisch kampioen wordt is gewoon bizar. Dat zag niemand aankomen. En de erelijst van Sven dan. Volgens mij heeft hij 136 keer op de hoogste trede van het podium gestaan. Dat is ongekend.

Gedragen

In de laatste zestien jaar, de duur van hun loopbaan, hebben zij het schaatsen heel veel kleur en succes gebracht. Ze hebben het schaatsen gedragen. In het jaar waarin Sven eruit lag door een blessure zag je de kijkcijfers teruglopen. Dat zegt wel heel veel. En natuurlijk moet je een heleboel anderen niet tekortdoen, maar Sven en Ireen zijn wel het gezicht van het Nederlandse schaatsen. Dat hoofdstuk wordt nu afgesloten en dan komen er weer nieuwe gezichten. Zo werkt dat.

Het effect van Sven en Ireen op sponsoring is moeilijk in te schatten. Zij konden ploegen dragen, en dat hebben ze allebei ook gedaan. En dat was mede gebaseerd op hun commerciële impact. Maar Jutta Leerdam laat inmiddels zien dat zij met haar persoonlijkheid en prestaties dat ook weer doet. Dit is dan het einde van een tijdperk. In de tijd van Rintje Ritsma zeiden de mensen ook: ‘Dit kan alleen Rintje’. En toen kwam Sven. En toen kwam Ireen. En nu komt Jutta. Het is ook weer mooi dat het zo gaat.

Klasse apart

Maar Sven en Ireen zijn wel een klasse apart. Ik zei het laatst nog. Eens in de zoveel decennia hoop je als sport dat je een paar van dit soort unieke topsporters mag verwelkomen. En ze komen ook vaak met twee hè. Zie Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruin in het zwemmen, of in België de tennissters Kim Clijsters en Justine Henin, en natuurlijk Ard en Keessie in de jaren zestig. Nu zijn dat Sven en Ireen. Af en toe krijg je als sport zo’n mooi cadeau.

Dat afscheid in Thialf zal misschien iets van beide krijgen; een mooie dag en een tikje weemoed. Ik denk dat de schaatswereld op een bijzondere wijze afscheid zal nemen van twee monumenten, en dat verdienen ze ook. Ik hoop met een lach en soms ook een traan. Dat is ook hoe het hoort te zijn. En ik hoop vooral dat zij zelf een heel bijzondere en memorabele dag hebben.’’

Afbeelding
Patrick Roest en Marcel Bosker verlengen contract met Schaatsteam Reggeborgh 28 sep., 13:23
Afbeelding
Aan vooravond première al 85.000 kaarten verkocht voor musical De Tocht 28 sep., 11:29
Afbeelding
Vreugdenhil Dairy Foods trotse nieuwe hoofdsponsor damesploeg in het marathonpeloton 17 jun. 2023, 10:35
Afbeelding
Eindzege klassement voor Harink en Kiel Algemeen 7 mrt. 2023, 13:34
Afbeelding
Carla Ketellapper-Zielman gaf haar afscheid gouden rand Algemeen 7 mrt. 2023, 13:32
Afbeelding
Sharon Hendriks: 'Mooier kan ik schaatsen niet achter me laten' Algemeen 7 mrt. 2023, 13:30
Afbeelding
Onbekende Drent uit kleine ploeg beleeft droomdag in Luleå Algemeen 7 mrt. 2023, 13:20
Afbeelding
Jonge Fries groeit uit tot blikvanger in marathonpeloton Algemeen 7 mrt. 2023, 13:18
Afbeelding
Xandra Velzeboer neemt steeds weer nieuwe barrières Algemeen 7 mrt. 2023, 13:15
Afbeelding
Marieke de Vries top in langebaanschaatsen en inlineskaten Algemeen 7 mrt. 2023, 13:07
Afbeelding
Junior Angel Daleman jongste wereldkampioene allround ooit Algemeen 7 mrt. 2023, 12:59
Afbeelding
Sven Kramer over het belang van Nederlandse Loterij Algemeen 7 mrt. 2023, 12:54
Afbeelding
Wereldtop aan start schaatsshow De Zilveren Bal Algemeen 28 feb. 2023, 08:06
Afbeelding
Trots op steun aan Yves Vergeer Algemeen 22 feb. 2023, 11:11
Afbeelding
Team BDM-BTZ gaat door in zelfde samenstelling Algemeen 20 feb. 2023, 17:55
Afbeelding
Zevende editie De Zilveren Bal op woensdag 8 maart 2023 Algemeen 20 feb. 2023, 09:28