Marthijn Mulder zegeviert in Zweden. (Foto Neeke Wassenbergh-Smit)
Marthijn Mulder zegeviert in Zweden. (Foto Neeke Wassenbergh-Smit)

Marathonkalender: Start in Amsterdam, Vierdaagse onzeker

Algemeen

Verrassingen herbergt de nieuwe marathonkalender van de KNSB niet, of het moet zijn dat er toch weer is gekozen voor een kunstijswedstrijd ná de Grand Prix op natuurijs. Verder is de kalender een blauwdruk van andere jaren, met de start op 22 oktober in Amsterdam.

In de vandaag vrijgegeven kalender zitten nog een paar hiaatjes. Zo is het maar de vraag of er opnieuw een Vierdaagse wordt gehouden na het afhaken van hoofdsponsor Trachitol. Het opnieuw doorgaan van dat evenement staat of valt met het vinden van een nieuwe hoofdsponsor, ook al wordt de Vierdaagse bestempeld als ’zeer succesvol’. 

Marathon Cup
De Marathon Cup telt dit seizoen veertien wedstrijden. De kick-off in Amsterdam is tevens de vijftigste editie van de Jaap Eden Bokaal. Na een rondje door Nederland is de finale in Leeuwarden tevens de seizoenafsluiting. Dat is opvallend, want meerdere ploegen en rijders hadden aangegeven de opbouw van het seizoen beter te vinden met een afsluiting van de competitie op kunstijs vóór de laatste wedstrijden van de Grand Prix op het natuurijs in Zweden. De cupfinale komt nu opnieuw een beetje als mosterd na de maaltijd, en dat is jammer.

Vierdaagse
Of de Vierdaagse doorgaat is dus nog niet zeker. Die staat nu met potlood op de agenda voor 15 tot en met 18 december. ,,Hopelijk vinden we snel een nieuwe hoofdsponsor zodat de vierdaagse op kunstijs door kan gaan, anders komt er een einde aan deze succesvolle reeks’’, stelt Willem Hut, disciplinemanager Marathon van de KNSB. ,,Dat het evenement aanslaat blijkt wel uit het feit dat enkele buitenlandse bonden hebben gevraagd of ze dit seizoen kunnen deelnemen.’’

Als deze vierdaagse er niet komt, dan is er mogelijk een extra Cupwedstrijd in het weekend van 10 en 11 december, omdat de laatste twee weekenden vanwege de feestdagen afvallen. En voor het vertrek naar de Weissensee zijn er drie wedstrijden, tussen de Weissensee en Lulea twee en na Lulea nog één.

ONK en Grand Prix
,,Hopelijk krijgen we niet of nauwelijks te maken met coronabeperkingen, zodat we dit seizoen wél een volledig seizoen kunnen draaien’’, zo spreekt Willem Hut zijn vurige wens uit. ,,Het afgelopen seizoen konden we niet naar de Weissensee, maar dat hebben we gelukkig goed kunnen opvangen met een uitgebreider programma in Lulea.’’

De schaatswereld kijkt reikhalzend uit naar wie de winnaars gaan worden van deze heldhaftige wedstrijden op natuurijs. Prolongeert Jordy Harink (Royal A-ware) zijn titels bij de ONK en Grand Prix natuurijs? Doet bij de vrouwen Ineke Dedden (BDM/BTZ) ditzelfde bij Grand Prix Natuurijs? En kan Luna Jonkers (DSG) haar stunt om als belofte het ONK te winnen herhalen nu ze meedoet bij de Topdivisie Dames?

Onderbrekingen
Afgelopen jaar heeft de KNSB door de coronaomstandigheden veel wedstrijden voor de Beloftendivisies moeten doorstrepen. Willem Hut: ,,We snakken ook hier naar een regulier marathonseizoen. Wel zullen er enkele onderbrekingen zijn. Voor de dames is dit niets nieuws, maar wel voor de heren. De reden hiervoor is dat vier wedstrijden op één avond organisatorisch niet altijd haalbaar is. We verwachten overigens niet dat dit veel invloed heeft op de deelname.’’ Bij de Beloftendivisie staan bij de dames negen wedstrijden en bij de heren elf wedstrijden gepland.

Het NK Jeugdmarathon was het afgelopen seizoen door de KNSB verplaatst naar Den Haag en Tilburg, maar zal komend jaar weer plaatsvinden in Groningen.

Afbeelding
Stefan Westenbroek zet Nederlandse sprinttop op z’n kop Algemeen 24 nov, 09:00
Afbeelding
Bouwen op Miho Takagi Algemeen 23 nov, 09:00
Afbeelding
Jorrit Bergsma bij Jumbo-Visma samen met oude rivaal Sven Kramer Algemeen 22 nov, 13:12
Afbeelding
De twist van Verduin en Borst Algemeen 17 nov, 12:02
Afbeelding
De zonnepanelen van Thialf Algemeen 28 okt, 15:09
Afbeelding
Hoop is in energiecrisis gevestigd op regelingen overheid Algemeen 28 okt, 15:04
Afbeelding
Bart Hoolwerf kiest met Reggeborgh voor een ander pad Algemeen 28 okt, 14:59
Afbeelding
Zoeken naar nieuwe prikkels Algemeen 22 okt, 14:50
Afbeelding
Bente Kerkhoff vooral nieuwsgierig Algemeen 22 okt, 14:49
Afbeelding
Anne Leltz: ‘Bouwen is insteek’ Algemeen 22 okt, 12:08
Afbeelding
Alles anders voor Merel Bosma Algemeen 22 okt, 12:07
Afbeelding
Ineke Dedden: ‘Team sterk, snel en goed’ Algemeen 22 okt, 12:06
Afbeelding
Esther Kiel: aangewakkerde liefde Algemeen 22 okt, 12:04