Van links naar rechts: Bondsvoorzitter Jan Hopstaken, Maarten van Heeswijk, Antoine Geesink, George Peternousek en Wil van Dommelen.
Van links naar rechts: Bondsvoorzitter Jan Hopstaken, Maarten van Heeswijk, Antoine Geesink, George Peternousek en Wil van Dommelen. (Foto: Margo Mulder)

Hall of fame officieel geopend; eerste drie leden bekend

Algemeen

De Nederlandse Hockey Hall of Fame is zaterdagmiddag officieel geopend. Wil van Dommelen, Piet van Heeswijk en George Peternousek zijn de eerste drie leden.

De bijeenkomst, voorafgaande aan de strijd om de Ron Bertelingschaal in Amsterdam, was drukbezocht door oud-internationals en andere mensen met een lang verleden in het Nederlandse ijshockey. Onder leiding van Antoine Geesink werden daar de eerste drie namen van de leden van de kersverse Hall of Fame bekendgemaakt. Doelstelling is het veiligstellen van het rijke verleden van het Nederlandse ijshockey voor nieuwe generaties.

Als eerste werd Wil van Dommelen naar het podium geroepen. De verdediger uit Den Haag is natuurlijk een bekende naam omdat de award voor de beste verdediger in Nederland naar hem is genoemd. Nu krijgt de speler die in de jaren zestig en begin jaren zeventig hoge ogen gooide in het Nederlandse ijshockey zijn plek in de eregalerij van de sport. Lees hier een uitgebreid profiel van Wil van Dommelen.

Vervolgens ging Geesink met zijn volgende bekendmaking nog een stuk verder terug in de tijd. Piet van Heeswijk was een grootheid in het Nederlandse ijshockey vanaf de jaren dertig tot halverwege de jaren vijftig. Met onder meer Den Haag speelde hij talloze internationale topwedstrijden. Ook kwam hij uit voor Oranje, waarin hij bijna op een doelpunt per wedstrijd liep. Zijn zoon Maarten was aanwezig om de bij de opname in de Hall of Fame behorende award in ontvangst te nemen. Lees hier een uitgebreid profiel van Piet van Heeswijk.

Als derde werd George Peternousek naar het podium geroepen. De in het voormalige Tsjechoslowakije geboren ijshockeyer maakte na zijn vlucht eind jaren zestig vele jaren furore in het Tilburgse ijshockey en groeide zo uit tot een legende in het Nederlandse ijshockey. Natuurlijk kwam tijdens de presentatie nog aan de orde dat hij in eerste instantie onder een schuilnaam moest spelen in Nederland. Lees hier een uitgebreid profiel van George Peternousek.

Bron: ijshockey Nederland

Afbeelding
Stefan Westenbroek zet Nederlandse sprinttop op z’n kop Algemeen 24 nov, 09:00
Afbeelding
Bouwen op Miho Takagi Algemeen 23 nov, 09:00
Afbeelding
Jorrit Bergsma bij Jumbo-Visma samen met oude rivaal Sven Kramer Algemeen 22 nov, 13:12
Afbeelding
De twist van Verduin en Borst Algemeen 17 nov, 12:02
Afbeelding
De zonnepanelen van Thialf Algemeen 28 okt, 15:09
Afbeelding
Hoop is in energiecrisis gevestigd op regelingen overheid Algemeen 28 okt, 15:04
Afbeelding
Bart Hoolwerf kiest met Reggeborgh voor een ander pad Algemeen 28 okt, 14:59
Afbeelding
Zoeken naar nieuwe prikkels Algemeen 22 okt, 14:50
Afbeelding
Bente Kerkhoff vooral nieuwsgierig Algemeen 22 okt, 14:49
Afbeelding
Anne Leltz: ‘Bouwen is insteek’ Algemeen 22 okt, 12:08
Afbeelding
Alles anders voor Merel Bosma Algemeen 22 okt, 12:07
Afbeelding
Ineke Dedden: ‘Team sterk, snel en goed’ Algemeen 22 okt, 12:06
Afbeelding
Esther Kiel: aangewakkerde liefde Algemeen 22 okt, 12:04