Zoeken naar nieuwe prikkels

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd )

Het zal ongetwijfeld even wennen zijn voor Jade van der Molen als ze de zaterdagavonden in de kleuren van Team OCRE-Haak aan de start verschijnt van de marathons. Na maar liefst zes jaar te zijn uitgekomen voor Team Palet maakt ze op de Jaap Edenbaan haar debuut voor haar nieuwe ploeg. ,,Ik heb heel veel zin om te beginnen.’‘

Nieuwe teamgenoten, nieuwe ploegleiders en nieuwe prikkels. Zo’n beetje alles is nieuw voor Van der Molen sinds ze afgelopen zomer de overstap maakte naar Team OCRE-Haak. De 28-jarige Alkmaarse was na ’al die jaren hetzelfde te hebben gedaan’ toe aan een nieuwe omgeving. ,,Ik heb zes jaar met veel plezier bij mijn vorige ploeg gereden, maar ik kwam erachter dat ik vooral op zoek was naar nieuwe prikkels en wat meer vrijheid’’, legt Van der Molen haar switch uit. 

,,Bij mijn vorige ploeg trainden we veel samen en soms moest ik me vanuit m’n werk in allerlei bochten wringen om de centrale training te kunnen bijwonen. Dat vond ik wel moeilijk. Nu heb ik veel meer vrijheid en doet iedereen zijn eigen ding. Ik heb een trainer van buitenaf die de schema’s voor me schrijft en zoek zelf m’n groepjes uit waarvan ik denk: dat is leuk om mee samen te trainen.’’

De stap van Jade van der Molen was best opvallend, want bij Palet was de Noord-Hollandse altijd een vaste waarde. Ze reed daar door de jaren heen aan de zijde van toppers als Elma de Vries, Ineke Dedden, Melissa Wijfje en Imke Vormeer. In het pak van Palet boekte ze in het najaar van 2015 in Heerenveen ook haar eerste en tot nu toe enige overwinning op het hoogste niveau. Daarnaast pakte ze nog een handjevol podiumplekken op zowel kunstijs als natuurijs, maar ook vorig seizoen was Van der Molen vrijwel altijd in de top tien te vinden.

Plezier verliezen

Voor Van der Molen stond het niettemin halverwege vorig seizoen al vast dat ze ergens anders haar geluk wilde beproeven. Behalve het gevoel dat ze toe was aan iets nieuws begon ze naar eigen zeggen ook steeds meer het plezier in de sport te verliezen. ,,Daar heeft corona ook zeker een rol in gespeeld’’, aldus Van der Molen, die in januari een berichtje kreeg van ploegleider Gerben de Ruiter-Bekkering. ,,Hij vroeg of ik een keer wilde praten.’’

Hoewel ze met meerdere teams in gesprek ging, viel de keuze uiteindelijk op Team OCRE-Haak. ,,Het gesprek met Gerben en Daniëlle Bekkering voelde meteen heel goed. Daniëlle heeft veel ervaring en bracht dat goed over. Ik heb er even over nagedacht, maar hier kreeg ik het beste gevoel bij.’’ De eerste maanden in haar nieuwe team zijn Van der Molen goed bevallen. ,,Natuurlijk is het heel anders dan ik gewend was, maar ik voel me op m’n gemak. Ik heb heel veel zin om te beginnen.’’

Van der Molen gaat de komende maanden samen met Sandra Dekker (eveneens nieuw bij het team), Jessica Merkens en Janet Beers op jacht naar mooie klasseringen in de topdivisie. De Noord-Hollandse verwacht dat ze alle vier in staat zijn om mooie dingen te laten zien. ,,Onze visie, en ook die van de sponsor, is: aanvallend rijden. Dat is iets wat we in de wedstrijden zeker zullen laten zien’’, belooft ze. 

Op de vraag wat haar persoonlijke ambities zijn, is ze duidelijk. ,,Het is al een tijd geleden dat ik een marathon heb gewonnen, dus mijn grootste doel is om er komend seizoen weer eens eentje te winnen. Verder ligt natuurijs mij heel goed en kijk ik ontzettend uit naar de wedstrijden op de Weissensee. Eindelijk weer met publiek erbij’’, besluit ze met een lach.

Overleg op het ijs tussen Suzanne Schulting en bondscoach Niels Kerstholt. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Suzanne Schulting met succes terug in competitie Nieuws 14 feb 2024, 21:17
Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb 2024, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb 2024, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan 2024, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan 2024, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan 2024, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan 2024, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan 2024, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan 2024, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan 2024, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen