Stichting het Gehandicapte Kind en Sven Kramer Academy slaan handen ineen

Algemeen
Afbeelding
(Foto:Stephan Tellier )

Schaatstoer kinderen met handicap
Er gaat een nieuwe schaatstoer door Nederland, in een samenwerking van de Stichting het Gehandicapte Kind en de Sven Kramer Academy. Die nieuwe toer wordt met open armen ontvangen door tal van ijsbanen die zijn aangesloten bij de VKN, de Vereniging Kunstijsbanen Nederland. Het gaat om de Samen Schaatsen Elfstedentoer, waarbij kinderen met een handicap met behulp van een schaatsframe voortaan gewoon kunnen meedoen met de ijspret.

Schaatsen is de oer-Hollandse sport die ons Nederlanders in koude winters verbindt. Maar dat geldt helaas niet voor álle Nederlanders. Voor veel kinderen met een handicap is schaatsen niet weggelegd. Als hun broertjes, zusjes en leeftijdgenootjes plezier maken op het ijs, kunnen zij alleen toekijken. Daar komt nu verandering in. Dankzij Frame Schaatsen kunnen voortaan álle kinderen meedoen aan deze gezellige traditie. 

Bij Frame Schaatsen wordt gebruik gemaakt van een frame met een zitje en drie ijzers. Zo kunnen kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of bewegen, toch glijden over het ijs. De sport is een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind. Na een succesvolle pilot in Thialf wordt hij nu in heel Nederland geïntroduceerd met de Samen Schaatsen Elfstedentoer. 

Elfstedentoer
Op elf schaatsbanen in Nederland kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar deze winter een gratis clinic volgen. De clinics worden verzorgd door de Sven Kramer Academy. Ze zijn niet alleen voor kinderen met een beperking; alle kinderen zijn welkom. ,,Ons doel is dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen schaatsen’’, vertelt Henk-Willem Laan, directeur van Stichting het Gehandicapte Kind. ,,Veel kinderen met een handicap staan continu buitenspel; niet alleen bij schaatsen maar ook op school of met spelen. Door samen te schaatsen, ervaren kinderen dat iedereen erbij hoort en mee kan doen.’’

Museumplein
De toer is in het tweede weekend van december gestart op het Museumplein in Amsterdam, en maakt tot en met maart 2023 een ronde door Nederland. Zie hiervoor de toerkalender op de website samenschaatsen.nl. Maar het moet niet bij een eenmalige toer blijven, zegt Laan. ,,Ons doel is dat het ijsbaanbeeld van de toekomst gaat veranderen. Ik hoop dat schaatsverenigingen Frame Schaatsen gaan toevoegen aan het lesprogramma, zodat we voortaan kinderen met en zonder beperking samen kunnen zien schaatsen.’’ Om geïnteresseerde verenigingen op weg te helpen is er een train-de-trainer cursus en is er een handboek ontwikkeld. Daarnaast is er een uitleenpool voor schaatsframes opgezet.

De initiatiefnemers
Stichting het Gehandicapte Kind zet zich in voor kinderen met een handicap in Nederland. Met steun van donateurs helpt de stichting hen om te kunnen spelen, leren en sporten samen met leeftijdgenoten zonder handicap. De Sven Kramer Academy wil met schaatslessen een bijdrage leveren aan de toekomst van de Nederlandse schaatssport. De droom van de Academy is dat ieder kind voor zijn of haar twaalfde jaar minimaal één keer het plezier van schaatsen heeft ervaren.

Afbeelding
Jonge Fries groeit uit tot blikvanger in marathonpeloton Algemeen 7 mrt., 13:18
Afbeelding
Xandra Velzeboer neemt steeds weer nieuwe barrières Algemeen 7 mrt., 13:15
Afbeelding
Marieke de Vries top in langebaanschaatsen en inlineskaten Algemeen 7 mrt., 13:07
Afbeelding
Junior Angel Daleman jongste wereldkampioene allround ooit Algemeen 7 mrt., 12:59
Afbeelding
Sven Kramer over het belang van Nederlandse Loterij Algemeen 7 mrt., 12:54
Afbeelding
Wereldtop aan start schaatsshow De Zilveren Bal Algemeen 28 feb., 08:06
Afbeelding
Trots op steun aan Yves Vergeer Algemeen 22 feb., 11:11
Afbeelding
Team BDM-BTZ gaat door in zelfde samenstelling Algemeen 20 feb., 17:55
Afbeelding
Zevende editie De Zilveren Bal op woensdag 8 maart 2023 Algemeen 20 feb., 09:28
Afbeelding
Quality Luleå fijne uitvalsbasis Algemeen 20 feb., 09:00
Afbeelding
Bouwselect heeft team rond: Homme Jan de Groot schuift door, ploeg neemt afscheid van Bart Mol Algemeen 19 feb., 12:32
Afbeelding
Rob Hadders kan nog altijd genieten van Hollands Venetië Algemeen 18 feb., 09:00
Afbeelding
Merijn Scheperkamp met reuzensprongen naar de sprinttop Algemeen 17 feb., 09:00

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen