Afbeelding
(Foto:Stephan Tellier )

Stichting het Gehandicapte Kind en Sven Kramer Academy slaan handen ineen

Algemeen

Schaatstoer kinderen met handicap
Er gaat een nieuwe schaatstoer door Nederland, in een samenwerking van de Stichting het Gehandicapte Kind en de Sven Kramer Academy. Die nieuwe toer wordt met open armen ontvangen door tal van ijsbanen die zijn aangesloten bij de VKN, de Vereniging Kunstijsbanen Nederland. Het gaat om de Samen Schaatsen Elfstedentoer, waarbij kinderen met een handicap met behulp van een schaatsframe voortaan gewoon kunnen meedoen met de ijspret.

Schaatsen is de oer-Hollandse sport die ons Nederlanders in koude winters verbindt. Maar dat geldt helaas niet voor álle Nederlanders. Voor veel kinderen met een handicap is schaatsen niet weggelegd. Als hun broertjes, zusjes en leeftijdgenootjes plezier maken op het ijs, kunnen zij alleen toekijken. Daar komt nu verandering in. Dankzij Frame Schaatsen kunnen voortaan álle kinderen meedoen aan deze gezellige traditie. 

Bij Frame Schaatsen wordt gebruik gemaakt van een frame met een zitje en drie ijzers. Zo kunnen kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of bewegen, toch glijden over het ijs. De sport is een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind. Na een succesvolle pilot in Thialf wordt hij nu in heel Nederland geïntroduceerd met de Samen Schaatsen Elfstedentoer. 

Elfstedentoer
Op elf schaatsbanen in Nederland kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar deze winter een gratis clinic volgen. De clinics worden verzorgd door de Sven Kramer Academy. Ze zijn niet alleen voor kinderen met een beperking; alle kinderen zijn welkom. ,,Ons doel is dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen schaatsen’’, vertelt Henk-Willem Laan, directeur van Stichting het Gehandicapte Kind. ,,Veel kinderen met een handicap staan continu buitenspel; niet alleen bij schaatsen maar ook op school of met spelen. Door samen te schaatsen, ervaren kinderen dat iedereen erbij hoort en mee kan doen.’’

Museumplein
De toer is in het tweede weekend van december gestart op het Museumplein in Amsterdam, en maakt tot en met maart 2023 een ronde door Nederland. Zie hiervoor de toerkalender op de website samenschaatsen.nl. Maar het moet niet bij een eenmalige toer blijven, zegt Laan. ,,Ons doel is dat het ijsbaanbeeld van de toekomst gaat veranderen. Ik hoop dat schaatsverenigingen Frame Schaatsen gaan toevoegen aan het lesprogramma, zodat we voortaan kinderen met en zonder beperking samen kunnen zien schaatsen.’’ Om geïnteresseerde verenigingen op weg te helpen is er een train-de-trainer cursus en is er een handboek ontwikkeld. Daarnaast is er een uitleenpool voor schaatsframes opgezet.

De initiatiefnemers
Stichting het Gehandicapte Kind zet zich in voor kinderen met een handicap in Nederland. Met steun van donateurs helpt de stichting hen om te kunnen spelen, leren en sporten samen met leeftijdgenoten zonder handicap. De Sven Kramer Academy wil met schaatslessen een bijdrage leveren aan de toekomst van de Nederlandse schaatssport. De droom van de Academy is dat ieder kind voor zijn of haar twaalfde jaar minimaal één keer het plezier van schaatsen heeft ervaren.

Afbeelding
Fabio francolini keert na moeilijkste jaren van zijn leven terug in peloton Algemeen 24 jan, 08:00
Afbeelding
De lach is terug bij Joy Beune Algemeen 23 jan, 08:00
Afbeelding
NK marathon: Evert Hoolwerf schudt met nationale titel last van de schouders Algemeen 22 jan, 08:00
Afbeelding
NK marathon: Irene Schouten werkt zich naar zevende nationale titel Algemeen 22 jan, 08:00
Afbeelding
Jens van 't Wout voert nieuwe generatie aan in NK Shorttrack Algemeen 21 jan, 08:00
Afbeelding
NK sprint: Jutta Leerdam baanbrekend Algemeen 20 jan, 08:00
Afbeelding
NK sprint: Hein Otterspeer kan wereld aan Algemeen 20 jan, 08:00
Afbeelding
NK allround: Antoinette Rijpma-De Jong voor de vierde keer kampioen Algemeen 19 jan, 08:00
Afbeelding
NK allround: Patrick Roest wint in Thialf alle vier afstanden Algemeen 19 jan, 08:00
Afbeelding
Gianni Romme stopt na dit seizoen als manager bij IJsbaan Twente Algemeen 12 jan, 13:32
Afbeelding
Stichting het Gehandicapte Kind en Sven Kramer Academy slaan handen ineen Algemeen 28 dec 2022, 09:00
Afbeelding
Liefde voor Luleå Algemeen 26 dec 2022, 09:00
Afbeelding
Echte schaatswinkel naar Thialf Algemeen 25 dec 2022, 09:00