Stichting het Gehandicapte Kind en Sven Kramer Academy slaan handen ineen

Algemeen
Afbeelding
(Foto:Stephan Tellier )

Schaatstoer kinderen met handicap
Er gaat een nieuwe schaatstoer door Nederland, in een samenwerking van de Stichting het Gehandicapte Kind en de Sven Kramer Academy. Die nieuwe toer wordt met open armen ontvangen door tal van ijsbanen die zijn aangesloten bij de VKN, de Vereniging Kunstijsbanen Nederland. Het gaat om de Samen Schaatsen Elfstedentoer, waarbij kinderen met een handicap met behulp van een schaatsframe voortaan gewoon kunnen meedoen met de ijspret.

Schaatsen is de oer-Hollandse sport die ons Nederlanders in koude winters verbindt. Maar dat geldt helaas niet voor álle Nederlanders. Voor veel kinderen met een handicap is schaatsen niet weggelegd. Als hun broertjes, zusjes en leeftijdgenootjes plezier maken op het ijs, kunnen zij alleen toekijken. Daar komt nu verandering in. Dankzij Frame Schaatsen kunnen voortaan álle kinderen meedoen aan deze gezellige traditie. 

Bij Frame Schaatsen wordt gebruik gemaakt van een frame met een zitje en drie ijzers. Zo kunnen kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of bewegen, toch glijden over het ijs. De sport is een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind. Na een succesvolle pilot in Thialf wordt hij nu in heel Nederland geïntroduceerd met de Samen Schaatsen Elfstedentoer. 

Elfstedentoer
Op elf schaatsbanen in Nederland kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar deze winter een gratis clinic volgen. De clinics worden verzorgd door de Sven Kramer Academy. Ze zijn niet alleen voor kinderen met een beperking; alle kinderen zijn welkom. ,,Ons doel is dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen schaatsen’’, vertelt Henk-Willem Laan, directeur van Stichting het Gehandicapte Kind. ,,Veel kinderen met een handicap staan continu buitenspel; niet alleen bij schaatsen maar ook op school of met spelen. Door samen te schaatsen, ervaren kinderen dat iedereen erbij hoort en mee kan doen.’’

Museumplein
De toer is in het tweede weekend van december gestart op het Museumplein in Amsterdam, en maakt tot en met maart 2023 een ronde door Nederland. Zie hiervoor de toerkalender op de website samenschaatsen.nl. Maar het moet niet bij een eenmalige toer blijven, zegt Laan. ,,Ons doel is dat het ijsbaanbeeld van de toekomst gaat veranderen. Ik hoop dat schaatsverenigingen Frame Schaatsen gaan toevoegen aan het lesprogramma, zodat we voortaan kinderen met en zonder beperking samen kunnen zien schaatsen.’’ Om geïnteresseerde verenigingen op weg te helpen is er een train-de-trainer cursus en is er een handboek ontwikkeld. Daarnaast is er een uitleenpool voor schaatsframes opgezet.

De initiatiefnemers
Stichting het Gehandicapte Kind zet zich in voor kinderen met een handicap in Nederland. Met steun van donateurs helpt de stichting hen om te kunnen spelen, leren en sporten samen met leeftijdgenoten zonder handicap. De Sven Kramer Academy wil met schaatslessen een bijdrage leveren aan de toekomst van de Nederlandse schaatssport. De droom van de Academy is dat ieder kind voor zijn of haar twaalfde jaar minimaal één keer het plezier van schaatsen heeft ervaren.

Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46
Afbeelding
Patrick Roest en Marcel Bosker verlengen contract met Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 28 sep 2023, 13:23

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen