NK allround: Antoinette Rijpma-De Jong voor de vierde keer kampioen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Timsimaging / Neeke Smit)

Met nog 15 dagen tot de NK afstanden kijken we terug op het NK allround van na de kerst, waar Antoinette Rijpma-De Jong voor de vierde keer kampioen werd.

Record geeft titel glans
Natuurlijk hoefde niemand erover te twisten dat Antoinette Rijpma-De Jong de beste allrounder was van dit Nederlands kampioenschap. Twee zeges en twee podiumplekken vormen daarvoor afdoende bewijs. Maar het fantastische baanrecord dat de Friezin reed op de 1500 meter gaf die titel wél een fraaie glans.

Antoinette Rijpma-De Jong beweegt zich in een snel veranderende wereld van allrounders. De 27-jarige rijdster van Jumbo-Visma is daarin zelf al jaren een vaste waarde, getuige ook haar vier nationale titels, waarvan ze de eerste alweer bijschreef in 2016. Sindsdien is er aan de top flink geschoven. Een hele generatie nam afscheid, met vrouwen als Annouk van der Weijden, Yvonne Nauta, Carlijn Achtereekte, Linda de Vries en natuurlijk Ireen Wüst.

Sindsdien heeft Rijpma-De Jong te maken met heel andere opponenten. De laatste jaren moest ze afrekenen met Melissa Wijfje, Joy Beune, Reina Anema, en dan hebben we het nog niet eens over Irene Schouten, die na 2014 nationaal niet meer aan de start verscheen van het allroundtoernooi.

Deze keer heette de voornaamste rivale Marijke Groenewoud. Een onbeschreven blad als allrounder. Het talent uit Hallum reed zelfs nog nooit een vijf kilometer. Toch wist ze het Rijpma-De Jong lastig te maken, en zelfs tot de grenzen van haar kunnen te dwingen. En de drievoudig kampioene genoot daarvan, omdat ze ook besefte dat strijd haar niet alleen beter maakt, maar ook meer cachet gaf aan haar titel. ,,Dat je er echt voor moet strijden maakt het allemaal heel erg mooi. Ik geniet daar inderdaad ook van. Als Schouten niet meedoet, is daar ineens Marijke Groenewoud, die je zich het hele seizoen al ziet verbeteren. Dan weet je dat je rekening moet houden met haar, dat je scherp moet zijn. Zo’n tweestrijd helpt om het beste in jezelf naar boven te brengen.’’

Dat bleek op de 1500 meter. Ze was wat getergd, vertelde Rijpma-De Jong. De drie kilometer van een dag eerder beviel haar allerminst. ,,Ik baalde van de laatste drie rondjes. Als je laatste ronde sneller is dan je voorlaatste; dat kán gewoon niet. Op de 1500 meter wilde ik álles geven, meteen vol gas. Moest ook wel om secondes te pakken voor de vijf kilometer. Maar dat er dan een baanrecord uitrolt, dat is geweldig. Ik wilde dat echt heel graag, maar dat je in Thialf bijna net zo snel rijdt als in Calgary en dat ook nog in een allroundtoernooi, tja, daar ben ik écht heel blij mee. En dat doen in een vol Thialf geeft nog een extra dimensie.’’

Met overwinningen op de 500 en 1500 meter legde Rijpma-De Jong een solide basis. ,,Ik kwam hier om vier goede races te rijden, en heb dat drie keer gedaan. Op de laatste dag klopte alles gewoon en als je dat op het ijs kunt laten zien, is geweldig.’’

Overleg op het ijs tussen Suzanne Schulting en bondscoach Niels Kerstholt. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Suzanne Schulting met succes terug in competitie Nieuws 14 feb, 21:17
Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan 2024, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan 2024, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan 2024, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan 2024, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan 2024, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan 2024, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen