NK sprint: Hein Otterspeer kan wereld aan

Algemeen
Heerenveen-Thialf

NK Sprint-Allround

Foto; Hein Otterspeer Ned. kampioen sprint
Heerenveen-Thialf NK Sprint-Allround Foto; Hein Otterspeer Ned. kampioen sprint (Foto: Timsimaging/Neeke Smit)

Met nog 14 dagen tot de NK afstanden kijken we terug op het NK sprint van na de kerst, waar Hein Otterspeer liet zien dat hij in vorm is.

Hein Otterspeer kan wereld aan
Diepe zucht van Hein Otterspeer, gevolgd door een dikke knipoog. Of we het nou echt weer over z’n leeftijd moeten hebben? Het antwoord? Nee. Als je een Nederlands kampioenschap aflevert zoals Otterspeer deed, dan is leeftijd niet meer relevant. Dan ben je gewoon de beste sprinter van het land. Punt.

Hij is in vorm, Hein Otterspeer. Dat demonstreerde hij al met zijn zege tijdens de wereldbeker in Calgary, en dat liet hij ook weer zien tijdens de tweedaagse in Thialf. Met name zijn eerste 1000 meter was indrukwekkend. Dáár pakte de Zuid-Hollander – met zijn 34 jaar nu wél de oudste sprintkampioen – ook zijn winst op de concurrentie en legde hij het fundament voor zijn vierde nationale sprinttitel.

Otterspeer was na afloop eerlijk als altijd. Hij zou liegen, vertelde hij, als hij zei dat zijn prestatie als een verrassing kwam. ,,Ik was al heel blij met de overwinning in Calgary en voelde daar al dat het met de vorm wel goed zat. Ook door mijn tijd op de 500 meter. Ik wist daarom dat mijn klassement in orde zou zijn, maar dan moet je het een week later nog wel doen. En in een vierkamp is dat altijd lastig. Je hebt geen enkele zekerheid, kunt alleen uitgaan van eigen kracht.’’

En met die eigen kracht was niets mis. Net als twee jaar eerder was één afstandszege voldoende, al was de verdere oogst met slechts een bronzen plak op de tweede 1000 meter wat mager, voor zover je dat kunt zeggen in het moordende veld van de sprinters. Want met twee vierde plekken op de 500 meter deed Otterspeer eigenlijk gewoon alles goed. ,,Ik heb vier constante ritten laten zien en dat was genoeg voor de winst. Daar ben ik heel blij mee en heel trots op, want de druk stond er tot en met de laatste afstand volledig op.’’

Extra glans
Want Otterspeer zag natuurlijk ook hoe iederéén aan de start stond, álle toppers. ,,En iedereen wil winnen. Je kunt echt nergens iets laten liggen en dat heb ik ook niet gedaan. Dat geeft deze titel voor mij wel extra glans.’’ Hij zag ook hoe de jonge honden uit zijn ploeg Reggeborgh – Janno Botman, Wesley Dijs, Stefan Westenbroek – zich mengden in de strijd. ,,Die houden me wel scherp hoor, in welke training dan ook. Zelfs náást het ijs met opmerkingen en zo. Natuurlijk ben je een soort vader van het team, een soort leider. Maar uiteindelijk laat je wel je benen spreken. Dat is belangrijk. Dan krijg je het respect, en dat is wederzijds naar die gasten. We zijn een hecht team, stralen dat ook uit en het is mooi daar deel van uit te maken.’’

De loopbaan van Otterspeer kende pieken en dalen, en de achtergrond van deze piek kan hij best duiden. Het lichaam dat hem zo vaak in de steek liet, is nu heel stabiel, legt hij uit. ,,Daardoor kan ik ook een constant hoog niveau halen, ook in de trainingen. Dat is in het verleden weleens anders geweest, en in die zin heb ik nu veel minder frustratie en veel meer plezier. En het vuur brandt nog altijd hoor. Aan de motivatie ligt het absoluut niet. Zo’n week als deze helpt wel enorm. Dan voel je gewoon dat je de wereld aankan.’’

Overleg op het ijs tussen Suzanne Schulting en bondscoach Niels Kerstholt. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Suzanne Schulting met succes terug in competitie Nieuws 14 feb, 21:17
Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan 2024, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan 2024, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan 2024, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan 2024, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan 2024, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen