NK sprint: Jutta Leerdam baanbrekend

Algemeen
Heerenveen-Thialf

NK Sprint

Foto; Jutta Leerdam Ned. Kampioen sprint
Heerenveen-Thialf NK Sprint Foto; Jutta Leerdam Ned. Kampioen sprint (Foto: Neeke Smit )

Met nog 15 dagen tot de NK afstanden kijken we terug op het NK sprint van na de kerst, waar Jutta Leerdam in topvorm presteerde.

Jutta Leerdam baanbrekend
door Rijcko Treep

Kushandjes vlogen weer rond in Thialf, en dat is doorgaans een teken dat het Jutta Leerdam goed is gegaan. Dat was zeker het geval tijdens het NK Sprint. Leerdam pakte niet alleen de titel, maar verbeterde zelfs twéé keer het baanrecord op de duizend meter. Verder opvallend: de uitgesprokenheid waarmee Leerdam zich de laatste tijd presenteert.

Dat laatste was al het geval tijdens de Worldcup in Calgary, waar Jutta Leerdam zich heel open uitsprak over de hinder die ze ondervond van de ongesteldheid die haar in Canada trof, en over de invloed die dat had op haar presteren. Het is een zeldzaamheid dat vrouwelijke atleten zich zo uiten over dat maandelijkse ongemak, maar Leerdam maakte er geen enkel punt van. ,,Ik kom uit een heel open familie’’, legde ze uit. ,,Alles is bij ons bespreekbaar.’’

In Thialf gaf ze daar op een ander vlak een vervolg aan. Na haar fantastische baanrecord op de eerste dag van het NK gaf ze een verklaring voor haar topvorm, waarin ze toegaf wat zwaarder te zijn geworden, maar dat juist dat haar hielp op het ijs. ,,Ik ben zwaarder, maar ook sterker’’, vertelde Leerdam. ,,In de zomer ben ik normaal gesproken erg gericht op licht worden, maar ik merk nu dat ik niet zo kritisch moet zijn op mezelf. Dat extra vet gebruik ik nu gewoon als kracht.’’

Dat lijkt een verder onbeduidende ontboezeming, maar als die komt van iemand met meer dan drie miljoen volgers op Instagram komt die boodschap ook terecht bij honderdduizenden meisjes die wellicht nog altijd een ongezond ideaal nastreven. Dan is de boodschap van een rolmodel als Leerdam dat ze zich niet zo druk moeten maken over wat extra gewicht baanbrekend.

Record
Baanbrekend was ook de 1000 meter van Jutta Leerdam in Thialf. Of beter gezegd: baanrecordbrekend. Op de eerste dag dook Leerdam onder de 1.13 en was ze met 1.12,83 sneller dan ooit in Thialf. En de rit was nog niet eens vlekkeloos, want materiaalpech speelde de rijdster van Jumbo-Visma nog parten. Een dag later – zonder pech – was ze zelfs nog ietsje sneller en werd het kersverse record scherper gesteld naar 1.12,80. Zelfs als je dus héél snel bent geweest kan het altijd nog sneller. ,,Blijkbaar ja’’, gaf Leerdam lachend toe. ,,Nóg een baanrecord, dat is echt niet normaal.’’

De verandering van omgeving, de stap van Worldstream naar Jumbo-Visma, lijkt haar goed te hebben gedaan. ,,Ik denk dat er heel veel dingen samenkomen. Ervaring, mijn eigen lichaam, de omgeving. Ik zit momenteel gewoon heel lekker in mijn vel, focus me op hard schaatsen en de dingen iets simpeler maken voor mezelf. Dat bevalt me heel goed dit jaar.’’

Ze oogt ook meer in balans. ,,Sowieso’’, bevestigt Leerdam. ,,Dat bewijs ik ook elke wedstrijd door constant te presteren. Dat is ook balans.’’ Waar ze dat verder aan merkt, kan Leerdam eigenlijk niet precies aangeven. ,,Ik weet het niet. Ik ben altijd wel heel gelukkig. Klinkt misschien een beetje gek, maar ik ben in mijn leven nooit ongelukkig geweest, ben altijd wel blij. Elke dag als ik opsta, spring ik uit m’n bed als een blij persoon. Op het ijs voel ik me nog meer in mijn kracht, nog meer in control, en dat geeft nog meer zelfvertrouwen. En ik kan me vertrouwen op mijn eigen lichaam. Dat laat me niet in de steek, en da’s ook heel fijn.

Overleg op het ijs tussen Suzanne Schulting en bondscoach Niels Kerstholt. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Suzanne Schulting met succes terug in competitie Nieuws 14 feb, 21:17
Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan 2024, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan 2024, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan 2024, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan 2024, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan 2024, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan 2024, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen