Onbekende Drent uit kleine ploeg beleeft droomdag in Luleå

Algemeen
Zweden-Lulea
Grand. Prix finale

Foto; Chiel Smit (Sprog ) wint de sprint van Casper de Gier (Jumbo Visma) na 150 km.
Derde werd Niels Immerzeel.
Zweden-Lulea Grand. Prix finale Foto; Chiel Smit (Sprog ) wint de sprint van Casper de Gier (Jumbo Visma) na 150 km. Derde werd Niels Immerzeel. (Foto: Timsimaging)

De Engelsen hebben er zo’n prachtige term voor: the theatre of dreams. Nou, de Botnische Golf bij Luleå ontpopt zich voor marathonschaatsers steeds vaker als zo’n plek waar dromen werkelijkheid worden. Deze keer was het bingo voor Chiel Smit. Eerstejaars rijder in de Topdivisie uit de kleine ploeg van SPROG, en dan meteen de finale van de Grand Prix winnen. De lange Drent had er zelf maar één woord voor. ,,Bizar.’’

We hoeven er geen doekjes om te winden. Kunstijs is een ruime component in het marathonseizoen, maar die paar wedstrijden op natuurijs zijn wel de koersen waar het écht om gaat. Elke marathonrijder weet een zege op buitenijs veel meer aanspreekt dan welke overwinning op kunstijs ook, uitgezonderd natuurlijk het Nederlands kampioenschap. Natuurijs, dáár worden reputaties gemaakt. Of gebroken.

Die van Chiel Smit is in het Zweedse Luleå in ieder geval gemáákt. Hij treedt in de voetsporen van Ronald Kruijer, Marthijn Mulder en bij de dames Luna Jonkers, die vorig jaar op dat zee-ijs in Lapland hun loopbaan in één enkele race van een gouden rand voorzagen. En net als bij die andere drie zag niemand dat aankomen.

Begrijpelijk. Alle topploegen, al die toprijders, hebben hun zinnen gezet op die finale van de Grand Prix op natuurijs. Na de Alternatieve op de Weissensee absoluut de mooiste parel die je aan je kroon kunt toevoegen. De Sea Ice Classic, zoals de koers officieel heet, over 150 kilometer is een koers waarin steevast de jongens van de mannen gescheiden worden. Een koers die je alleen wint als je die dag écht de sterkste bent.

Op dat laatste moet je in dit geval misschien een uitzondering maken, want welbeschouwd waren er twee mannen de sterkste van de dag. Niet alleen winnaar Chiel Smit, maar ook zijn medevluchter Casper de Gier. Het tweetal leverde tot op de streep en fantastische prestatie, waarbij Smit in de allesbeslissende sprint net even scherper en sneller was.

Bizar

En zo leverde 150 kilometer knokken in de vrieskou van Zweeds Lapland een uiterst verrassende winnaar op. Ook voor hemzelf. Chiel Smit, een nuchtere 24-jarige Drent, zoon van een glaszetter uit Zuidwolde en zelf zzp’er in de melkveehouderij, kon het allemaal amper bevatten. ,,In de zomer stapten we met het team over naar de Topdivisie en dan boek ik mijn eerste zege op het hoogste niveau, en ook nog meteen de 150 kilometer in Zweden. Beter kan het haast niet. Bizar’’, stamelde Smit nog steeds in ongeloof.

Dat ongeloof was er ook veel breder, bij rijders en begeleiders. Zij hadden verbouwereerd, maar zeker ook vol respect, toegezien hoe Smit en De Gier het voltallige peloton sloopten. De twee waren al vanaf het begin actief, zaten steeds voorin en vormden uiteindelijk na het achterhalen van de vroege vluchter Max van Honschoten daadwerkelijk de kopgroep. Eerst nog met Niels Immerzeel, maar die moest uiteindelijk afhaken. Mooi dat hij zichzelf toch nog beloonde met de derde plaats. Maar achter de ruggen van Smit en De Gier was het een slagveld. Werkelijk óveral op het zeven kilometer lange parkoers waren plukjes schaatsers te zien. Kapot, moegestreden en verlangend naar maar één ding: het einde. Murw gebeukt door de aanval van een onbekende Drent die nooit zelfs maar op het podium stond en een rijder die dit seizoen meer tegenslag kende dan hem lief is.

Hij was, erkende Chiel Smit, ook echt wel goed deze dag. ,,Op een moment dat het voorin even stilviel, dacht ik ‘ik ga gewoon’. Vijf keer achter elkaar ben ik gesprongen, toen lieten ze me rijden naar Niels Immerzeel, waarna Casper aansloot. We hebben samen heel goed gereden, hebben allebei ons kopwerk gedaan. Zo groeide de voorsprong en op een gegeven moment krijg je dan het gevoel dat dit weleens goed kon uitpakken. Dean ga je er echt in geloven.’’ Maar tijd om weg te dromen was er niet, vervolgde de Drent, die op de Weissensee een maand eerder al vijfde werd in de Alternatieve. ,,De twee jongens achter ons reden ook heel hard. We konden niet verzaken, moesten volle bak doorrijden.’’

Uitvechten

In de laatste ronde was wel duidelijk dat Smit en De Gier het samen moesten uitvechten. Maar aan een strategie dacht Smit helemaal niet. ,,Ik was nog helemaal naar de klote van dat stuk naar het eiland toe.’’

Een tactiek had De Gier wel. ,,Degene die als eerste de sprint aangaat, komt als eerste over de streep’’, wist de rijder van Jumbo-Visma. In tegenstelling tot veel andere rijders in het peloton kende De Gier zijn rivaal Smit goed. ,,Hij is mijn ploeggenoot geweest bij de Beloften. Hij is een wielrenner, kan lang hard rijden. Daarom dacht ik ook laat aan te gaan en er een korte sprint van te maken, ook omdat mijn aanzet wel goed is. Maar hij ging als eerste aan, en zijn aanzet bleek ook ontzettend goed.’’

Smit zag De Gier het spel spelen. Rechtop, draaien naar links, draaien naar rechts. ,,Toen hij weer zo’n slinger naar rechts maakte ging ik zelf aan. Ik had meteen een gat en hij kwam er niet meer overheen’’, blikte de Drent terug.

Zo zette Chiel Smit zichzelf meteen op de kaart én reed hij zich zonder twijfel in de kijker bij de grote ploegen. ,,Dat denk ik ook wel’’, erkende hij met een lach op het gezicht. Maar de Drentse nuchterheid lijkt een snelle overstap in de weg te staan. ,,Ik denk dat het verstandig is nog een jaar bij SPROG te blijven rijden. We hebben met Jeroen de Vries een goede trainer, die perfecte schema’s maakt. Daar kan ik nog wel een jaartje doorbouwen.’’

Overleg op het ijs tussen Suzanne Schulting en bondscoach Niels Kerstholt. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Suzanne Schulting met succes terug in competitie Nieuws 14 feb, 21:17
Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan 2024, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan 2024, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan 2024, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan 2024, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan 2024, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen