KNSB heeft marathonkalender voor seizoen 2021 - 2022 rond

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd )

De KNSB heeft vandaag (1 juli) de kalender voor het nieuwe marathonschaatsseizoen gepresenteerd. De aftrap is traditiegetrouw op de Jaap Edenbaan in Amsterdam, op zaterdag 23 oktober. Daarna kent het seizoen een vertrouwd verloop, al houdt de bond wel rekening met mogelijke wijzigingen als het coronavirus opnieuw de kop opsteekt. 

Het voorbije jaar werden alle wedstrijden geschrapt als gevolg van de lockdownmaatregelen om het coronavirus te beteugelen. Als het nieuwe seizoen begint is het meer dan 600 dagen geleden dat de KNSB een marathonwedstrijd heeft kunnen houden.

Willem Hut, disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB, heeft intensief met de ploegen en rijders overlegd om te kijken hoe eenzelfde situatie als vorig jaar voorkomen kan worden. Er liggen verschillende scenario’s om de wedstrijdkalender aan te kunnen passen wanneer wedstrijden vanwege nieuwe corornamaatregelen niet door kunnen gaan.

Technisch directeur Remy de Wit: “Er is nooit honderd procent garantie dat alles door kan gaan, maar we zijn wel klaar voor een ‘coronacompetitie’. We hebben intussen veel ervaring met allerlei soorten coronaprotocollen, variërend van licht tot heel zwaar. Indien nodig kunnen we de competitie aanpassen.”

Het doel van de verschillende scenario’s is dat in ieder geval de wedstrijden van de topdivisies doorgaan. Gedacht kan worden aan topsportwedstrijden gelijk aan het inlineskaten dit voorjaar. Harde toezeggingen van het ministerie en NOC*NSF heeft de KNSB niet, maar met de opgedane ervaring is het vertrouwen hoog.

Als het coronavirus niet opnieuw roet in het eten gooit is de kalenderopzet voor de marathonschaatsers erg vertrouwd. Na de openingswedstrijd in Amsterdam volgen marathons in Enschede, Heerenveen, Haarlem, Hoorn en Tilburg. Daarna staat de Trachitol Trophy op het programma: van 2 t/m 5 december, met de finale in Alkmaar.

Sinds de invoering van deze kunstijsvierdaagse werd na afloop een rustweek ingelast die vaak gebruik werd om nog een (buitenlands) trainingskamp in te plannen. Die rustweek vervalt nu. Voor Kerst wordt er nog gereden in Deventer en Breda, waar ook het NK Masters is.

Nieuwjaarsdag is de dag dat zoals inmiddels gebruikelijk het NK Marathon op de agenda staat. Alkmaar is de plek waar Gary Hekman en Irene Schouten hun titels verdedigen. Na een rustweek wordt op 15 januari de competitie hervat in Heerenveen, met voor de natuurijswedstrijden op de Weissensee ook nog een wedstrijd in Eindhoven.

Het Weissensee-programma is traditioneel van opzet, met op 2 februari de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer. Toegevoegd zijn dit jaar het Open NK voor Masters en C-rijders op de eerste wedstrijddag (27 januari).

Na de trip naar Oostenrijk staan in eigen land de wedstrijden in Groningen en Den Haag op de planning. In Groningen wordt ook het NK Jeugdmarathon georganiseerd. Eind februari staan de drie wedstrijden in het Zweedse Luleå gepland, van 23 t/m 26 februari. Na terugkomst in Nederland zijn er nog twee wedstrijden. Op 12 maart wordt het seizoen in Leeuwarden afgesloten.

Alles bij elkaar betekent dit dat de competitie uit een totaal van veertien KNSB-Cupwedstrijden en zes Grand Prix-wedstrijden bestaat, met daarnaast de Trachitol Trophy als losse vierdaagse wedstrijd en de NK’s op kunstijs en natuurijs. En dan is er natuurlijk nog de hoop op een NK op Nederlandse natuurijs.

kalender 2021-2022
Overleg op het ijs tussen Suzanne Schulting en bondscoach Niels Kerstholt. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Suzanne Schulting met succes terug in competitie Nieuws 14 feb, 21:17
Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan 2024, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan 2024, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan 2024, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan 2024, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan 2024, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan 2024, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen