Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract

Nieuws
Remco Stam. (Foto Jumbo-Visma / Stephan Tellier)
Remco Stam. (Foto Jumbo-Visma / Stephan Tellier)

Team Jumbo-Visma heeft het contract van Remco Stam opengebroken en verlengd. De 19-jarige schaatser, die momenteel uitkomt voor de marathonploeg, ligt nu tot en met 2025 vast. Daarnaast is overeengekomen dat Stam na dit seizoen wordt overgeheveld van het marathonteam naar de langebaanploeg, die onder leiding staat van coach Jac Orie.

Stam, die sinds begin dit seizoen onder contract staat bij Team Jumbo-Visma en de marathonkalender combineert met af en toe een uitstapje naar de langebaan, maakte anderhalve week geleden veel indruk tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi in Heerenveen.

Met drie persoonlijke records en een ‘fantastische’ 10.000 meter beleefde de Sprang-Capellenaar een onvergetelijk WCKT-debuut. Met een tijd van 6.20,38 haalde hij op de openingsdag ruim vier seconden van zijn vorige toptijd op de 5 kilometer af (6.24,71). Een dag later verpulverde hij zijn PR op de 1500 meter (1.48,13, was 1.50,37).

Op de slotdag zette hij vervolgens de kers op de taart. Bij zijn allereerste 10.000 meter uit zijn carrière leverde de jongeling een prestatie van formaat. Met een tijd van 13.06,11 eindigde hij als zesde. Stam reed zichzelf in de geschiedenisboeken, want nooit was er iemand bij een debuut op de tien kilometer sneller dan hij.

Droom
,,Ik ben heel erg blij dat ik mijn contract heb verlengd bij dit geweldige team”, aldus een dolenthousiaste Stam. ,,Dat ik enkele maanden geleden werd gevraagd om bij deze ploeg te schaatsen, voelde voor mij destijds al een beetje onwerkelijk. Dat gevoel heb ik nu weer. Jac heeft in zijn carrière een hoop kampioenen voortgebracht. Dat ik volgend jaar deel uitmaak van zijn team, is een droom die uitkomt.’’

Stam benadrukt: ,,Voordat het zover is, ga ik er dit seizoen nog alles proberen uit te halen bij de marathonploeg. We hebben een heel sterke ploeg staan. Van de eerste drie Marathon Cup-wedstrijden hebben we er twee gewonnen. Als team gaan we er alles aan doen om er nog meer te laten volgen. Ook wil ik in de tweede seizoenshelft van waarde zijn op het internationale en hopelijk nationale natuurijs.’’

De Vries
Ploegleider Peter de Vries heeft niets dan lof voor zijn pupil. ,,Het is een genot om met Remco te werken. Sinds zijn komst naar onze ploeg heeft hij enorme stappen in zijn ontwikkeling gezet. Los van zijn geweldige optreden tijdens het WCKT maakte hij ook tijdens zijn eerste marathon in Groningen veel indruk. Ik ben blij dat hij dit seizoen nog voor onze marathonploeg uitkomt, want hij is echt een meerwaarde voor ons team. Dat hij volgend seizoen naar de langebaanploeg gaat, is een logische vervolgstap. Eentje die ik hem van harte gun.’’

Orie
,,Remco Stam heeft in zijn eerste maanden bij ons team laten zien dat hij veel potentie heeft op de langebaan’’, aldus Orie. ,,Wat hij tijdens het WCKT liet zien, was indrukwekkend. Ik kijk ernaar uit om vanaf komend seizoen intensiever met hem samen te werken en zijn volledige potentie te benutten.’’

Overleg op het ijs tussen Suzanne Schulting en bondscoach Niels Kerstholt. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Suzanne Schulting met succes terug in competitie Nieuws 14 feb, 21:17
Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan 2024, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan 2024, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan 2024, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan 2024, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan 2024, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan 2024, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen