Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes

Nieuws
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)

door Eric Korver

Al in december werd het peloton in staat van paraatheid gebracht, maar vlogen er zelfs ploegen vergeefs voortijdig terug uit zonnige oorden. Maar in de tweede week van januari was het wél raak en kon er weer eens gereden worden op natuurijs. De belangrijkste eerste slag was voor Harm Visser en Marijke Groenewoud. Een dag later was het andermaal Groenewoud, nu met Evert Hoolwerf bij de mannen.

Natuurlijk kun je erover twisten of het vloertje op de ondergespoten baantjes werkelijk moet worden gerangschikt onder de noemer natuurijs. En natuurlijk kun je ook twisten over het sportieve belang van die koersjes. Maar niet te twisten valt er over de uitstraling van de wedstrijden in dorpen als Haaksbergen, Noordlaren, Veenoord en nu voor het eerst ook Winterswijk.

Publicitair gezien gaat het om een absolute hoofdprijs. Tenminste, als je de eerste wedstrijd weet te winnen. Wrang is dat na de hype van die eerste editie de boel ook meteen genadeloos in elkaar dondert. De tweede race in Noordlaren was landelijk gezien niet meer dan een voetnoot op de sportpagina’s, áls het al werd gemeld.

Alles bij elkaar maakt dat die rondjes op de ondergespoten baantjes toch wel een vreemd circus. Iedereen buitelt in allerlei gehuchten over elkaar heen om de eerste te mogen binnenhalen, maar sommige dorpen hebben – bij aanhoudende vorst – niet eens meer interesse om de tweede of de derde wedstrijd te huisvesten. Alleen de eerste telt, ook voor de media. Zodra de temperatuur onder nul duikt, is de eerste marathon op ’natuurijs’ vast onderwerp in de nieuwsbulletins en op de sportpagina’s. Vervolgens hoor je niemand meer als die eerste eenmaal gereden is.

Aandacht

Jammer, want de sport en vooral de sporters verdienen het dat ook die tweede, derde en misschien zelfs wel vierde race – ooit was er een Vierdaagse op die baantjes bedacht – aandacht krijgt. Van publiek én van media. En in dat laatste geval zou het leuk zijn als er ook eens aandacht werd besteed aan de wedstrijden op de ovalen van pak ‘m beet Breda of Deventer. Maar dat lijkt een illusie.


Marijke Groenewoud twijfelde even of ze moest starten, maar wint wel in Winterswijk en een dag later in Noordlaren. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)

Hoe dan ook boerden Marijke Groenewoud en Harm Visser publicitair goed. De eerste zelfs nog iets beter, omdat bij het ter perse gaan van veel dagbladen de mannenwedstrijd nog niet of nauwelijks was verwerkt. Ook onder de schaatsers zelf is de drang om te winnen groot, en die vermindert niet bovenmatig veel na de eerste race. Harm Visser was zeer gelukkig met zijn zege in Winterswijk, maar baalde oprecht van het mislopen van de winst in Noordlaren. Het blijven topsporters, die willen altijd winnen. Al sloeg Gary Hekman in Winterswijk wel de spijker op z’n kop. ,,Deze wedstrijd is alleen leuk als je eerste wordt.’’

Grote prijs

Harm Visser was bijzonder blij, ook al grossierde hij dit seizoen al in zeges. ,,Maar deze wilde ik heel graag winnen. Het is een grote prijs om te pakken en ik ben hartstikke blij dat het is gelukt. Ik was ontzettend getergd. Het NK was niet gegaan zoals we hadden gehoopt en dit was de eerstvolgende grote wedstrijd waarin we aan de start verschenen en dan wil je er alles aan doen om de overwinning te pakken. Geweldig dat het is gelukt.’’ Visser gaf in de sprint van een kopgroep Christian Haasjes en de Nieuw-Zeelander Peter Michael het nakijken.

Bij de vrouwen werd er ook gesprint, en daar was het Marijke Groenewoud die iedereen achter zich liet. De Friezin is inmiddels een alleskunner. Een vol Thialf of een ijskoud ovaaltje in Winterswijk; het maakt Marijke Groenewoud allemaal niet uit. Ze kan overal winnen, en demonstreerde dat een dag later ook weer in Noordlaren.

Groenewoud kende nog even wat twijfels in de aanloop. Moest ze wel of niet starten op dat natuurijs? Maar uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan. ,,Op het moment dat ik hoorde dat die wedstrijd doorging, dacht ik alleen maar ’ik moet erheen’. Gelukkig was het de moeite waard.’’

Marijke Groenewoud twijfelde even of ze moest starten, maar wint wel in Winterswijk en een dag later in Noordlaren. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Overleg op het ijs tussen Suzanne Schulting en bondscoach Niels Kerstholt. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Suzanne Schulting met succes terug in competitie Nieuws 14 feb, 21:17
Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan 2024, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan 2024, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan 2024, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan 2024, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan 2024, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan 2024, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen