Bergsma en Kok pakken tickets

Algemeen
Jorrit Bergsma op weg naar de winst op de 10 kilometer tijdens dag drie van het OKT. (Foto Bert van der Toorn/Tribute2Sports)
Jorrit Bergsma op weg naar de winst op de 10 kilometer tijdens dag drie van het OKT. (Foto Bert van der Toorn/Tribute2Sports)

Jorrit Bergsma en Femke Kok verlieten Thialf met een brede lach na dag drie van het olympisch kwalificatietoernooi. Bergsma zegevierde op de tien kilometer, terwijl Kok de snelste was op de 500 meter. Voor beide betekende dat zekerheid: zij hebben de tickets voor Peking veiliggesteld.

Voor Jorrit Bergsma was zijn derde olympische missie al met potlood ingetekend na zijn tweede plaats op de vijfduizend meter. Maar winst op de tien kilometer zou definitief uitzending inhouden. Op de beruchte matrix stond die immers ingetekend op de vijfde plaats: zeker een ticket dus.

Dat was ook het enige waarvoor Bergsma – die 12.42,39 klokte – deze dag naar Thialf kwam. ,,Ik heb hier gedaan wat ik moest doen. Missie volbracht’’, stelde de Fries, die nu inderdaad ook de vijf kilometer op de Spelen zal rijden, waarschijnlijk start op de mass-start en wellicht nog in aanmerking komt voor de ploegachtervolging. Dat is wel een pijnpunt voor Bergsma, na de affaire die zijn reserverol acht jaar geleden in Sochi veroorzaakte. ,,Maar ik gooi de deur zeker niet dicht. Ik kom graag uit voor Nederland en als het team een beroep op mij doet, wil ik er echt staan. Maar dan moet mijn deelname wel door iedereen gewenst zijn.’’

Patrick Roest (12.50,84) eindigde als tweede op de tien kilometer, wat redelijk volgens de verwachtingen was. De derde plek voor Beau Snellink (12.59,75) was wél een verrassing. Maar meer dan dat levert die plek het talent van Jumbo-Visma niet op.

Femke Kok straalde van geluk in de catacomben van Thialf. Twee dagen eerder was de 1000 meter op een mislukking uitgedraaid, nu maakte ze haar favorietenrol helemaal waar en stelde ze een ticket voor Peking veilig. ,,Ik ben echt enorm opgelucht’’, verzuchtte Kok, nadat ze met 37,30 in de tweede omloop de snelste tijd had neergezet, pal voor Jutta Leerdam (37,32).

Na de 1000 meter was de teleurstelling enorm. Kok werd door de ploegleiding zelfs naar huis gestuurd om de deceptie te verwerken. ,,Ik heb echt even een dag heel stevig gebaald en daarna moest de knop om. Dat is gelukt.’’ Van extra druk nu alles afhing van de 500 meter was volgens de Friezin geen sprake. ,,Nee, ik stond hier vandaag echt best ontspannen aan de start. En dat ik de snelste tijd rijd terwijl mijn beide ritten niet vlekkeloos waren, geeft aan dat er nog meer in zit. Daar kunnen we de komende weken nog aan werken.’’

Overleg op het ijs tussen Suzanne Schulting en bondscoach Niels Kerstholt. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Suzanne Schulting met succes terug in competitie Nieuws 14 feb, 21:17
Een prachtig moment voor de gouden Angel Daleman. ,,Voor het eerst met die Nederlandse vlag mogen rondrijden. Daar heb ik lang op gewacht.’’ (Foto TeamNL/Jorn Holwerda)
Angel Daleman leert gouden lessen bij Olympische Jeugdwinterspelen Nieuws 14 feb, 21:04
Niels Overvoorde (r) neemt van trainer Piet Hijlkema het pak van Bouwselect / De Haan Westerhoff in ontvangst. (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
Niels Overvoorde ontbrekende schakel team Bouwselect / De Haan Westerhoff Nieuws 3 feb, 18:49
Ronald en Christian Haasjes. ,,Het was een droom ooit samen in één schaatsploeg te zitten.’’ (Foto Henk-Jan Kerkhoff)
De Haasjes herenigd: na Christian ook Ronald in kleuren Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 30 jan, 22:05
Merel Bosma stopt na tien jaar op het hoogste niveau als marathonschaatsster. (Foto Timsimaging/Neeke Smit)
Merel Bosma zet na dit seizoen een punt achter haar loopbaan Nieuws 24 jan 2024, 19:56
Jenning de Boo en Tim Prins: tot en met de Spelen van 2026 bij Reggeborgh.
De Boo en Prins verlengen tot en met Spelen van Milaan 2026 bij Schaatsteam Reggeborgh Nieuws 19 jan 2024, 16:47
Christian Haasjes in het pak van de beste jongere. Volgend seizoen draagt hij de kleuren van Bouwselect/De Haan Westerhoff. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Progressie Christian Haasjes beloond met stap naar Bouwselect/De Haan Westerhoff Nieuws 18 jan 2024, 07:00
De wedstrijd in Winterswijk, met duizenden mensen langs de kant. (Foto Timsimaging / Neeke Smit)
Column: Prijzenpot Nieuws 16 jan 2024, 19:30
Harm Visser is euforisch als hij in Winterswijk de winst pakt. (Foto’s Timsimaging / Neeke Smit)
Alleen de eerste telt op het natuurijs van de ondergespoten baantjes Nieuws 16 jan 2024, 13:36
Afbeelding
It giet oan! Kluun jij mee? Nieuws 5 jan 2024, 10:31
Afbeelding
Michelle de Jong wilde tijdens revalidatie soms gewoon even geen schaatsster meer zijn Nieuws 28 dec 2023, 13:06
Afbeelding
'Stuntman' Tim Prins blijft gewoon een nuchtere Fries: 'Eigenlijk ben ik nog een nobody' 28 dec 2023, 12:37
Afbeelding
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Remco Stam met nieuw contract Nieuws 8 nov 2023, 17:46

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen