Thialf
Kwalificatietoernooi voor Sochi.

Gerard Kemkers
Thialf Kwalificatietoernooi voor Sochi. Gerard Kemkers (Foto: neeke smit)

Gerard Kemkers over Sven & Ireen

Algemeen

,,Over Sven en Ireen kan ik het lang maken, maar ook heel kort. De strekking laat zich in ieder geval raden. Als je het wilt vangen in woorden, dan denk ik aan genoegen, plezier, trots. Er zijn een heleboel woorden aan te koppelen, allemaal met een zeer positieve ondertoon.

De samenwerking tussen ons allemaal, ik-die twee-ploeggenoten-staf en daar kan je zelfs ook de sponsor achter zetten, was bijzonder. Naar onze beleving hebben we negen jaar lang een unieke fase in topsport meegemaakt. En ik zeg dat alsof ik een ondereel was, terwijl ik ook een soort regisseur was, maar ik realiseer me ook terdege dat een heleboel dingen ook wel heel mooi in elkaar schoven. Daardoor ontstaat ook een soort dankbaarheid dat je in die fase die twee bent tegengekomen.

De superlatieven voor Sven en Ireen zijn alomvattend. Hun prestaties, kwaliteit, persoonlijkheid. Een heleboel puzzelstukjes vielen in elkaar. We troffen het ook heel erg met een sponsor die zó betrokken was, zó begripvol en meewerkend, en niet louter dacht aan het nastreven van prestaties, maar ook heel erg meedacht in het bouwen van een toonaangevende organisatie. Want ook dáárin wilden we de beste zijn. Zelf kreeg ik de mogelijkheid stafleden uit te kiezen die complementair waren, waardoor een enorm inspirerende omgeving ontstond waarin de mooiste dingen bloeiden. Het was nooit rustig, er was altijd ontwikkeling. Betekende ook dat de puzzelstukjes sporter en coach heel erg goed pasten. Ik kijk daar met veel plezier op terug.

Ik heb niet alleen kunnen helpen de carrières van Sven en Ireen vorm te geven, ik heb dar ook andersom ervaren. Zij hebben zoveel bijgedragen aan de ontwikkeling van mijzelf en de ploeg, aan mijn programma. Zulke unieke mensen kom je niet vaak tegen en ik heb het geluk gehad dat ik ze allebei negen jaar bij me heb mogen hebben, waardoor ik nu ook echt weet wat topsport is. Veel mensen dragen dat label van topsporter, maar er zijn er toch altijd weer een paar bij wie je dat met hoofdletters moet schrijven, en dat zijn deze twee. Zij onderscheiden zich. Of dat is op karakter, op discipline, werkhouding, creativiteit, innovatie, en soms ook weleens irritatie; op al die vlakken duwen ze mee aan die grens. Als je daar goede mensen omheen zet wordt dat een heel dynamische omgeving. Da’s heel mooi.

Het afscheid zal voor mij niet meer zo emotioneel zijn als het afscheid van TVM. Ik kijk nu al acht jaar voor de televisie. Sven rijdt niet, Ireen doet nog een wedstrijdje, maar heeft de mooiste al een paar weken geleden gereden. Dan zit ik ook wel met klamme handjes voor de televisie, net als bij Sven trouwens. Ja, die band blijft altijd, honderd procent.’’

Gerard Kemkers was van 2005 tot 2014 trainer van de TVM-schaatsploeg met Sven Kramer en Ireen Wüst.

Afbeelding
Jade van der Molen completeert OCRE-Haak Algemeen 27 mrt 2022, 22:13
Afbeelding
Luc ter Haar naar Bouwselect Algemeen 23 mrt 2022, 21:21
Afbeelding
Marcel Bosker volgt Roest naar Reggeborgh Algemeen 23 mrt 2022, 11:55
Afbeelding
Patrick Roest stapt over naar team Reggeborgh Algemeen 18 mrt 2022, 21:18
Afbeelding
Nils van der Poel. Een fenomeen. Algemeen 13 mrt 2022, 17:01
Afbeelding
Marianne Timmer over Sven & Ireen Algemeen 13 mrt 2022, 16:58
Afbeelding
Jac Orie over Sven & Ireen Algemeen 13 mrt 2022, 16:56
Afbeelding
Patrick Wouters maakte hele reis met ‘twee iconen’ mee Algemeen 13 mrt 2022, 16:46
Afbeelding
Mark Versteegen over Sven & Ireen Algemeen 13 mrt 2022, 16:43
Afbeelding
Gerard Kemkers over Sven & Ireen Algemeen 13 mrt 2022, 16:38
Afbeelding
Viking kijkt vol trots naar schaatstoernooi in Beijing Algemeen 13 mrt 2022, 16:10
Afbeelding
Elma de Vries: de val die de wereld overging Algemeen 13 mrt 2022, 16:05
Afbeelding
Marthijn Mulder over schaatsen, kanker en de kerk Algemeen 13 mrt 2022, 15:58